Через невиконання рішень ЄСПЛ Україна може потрапити під санкції: що відомо

11:50, 13 апреля 2021
Міжнародне співтовариство і Парламентська асамблея, зокрема, пильно спостерігають за виконанням міжнародних зобов'язань України щодо забезпечення незалежності суддів національних і міжнародних судів.
Через невиконання рішень ЄСПЛ Україна може потрапити під санкції: що відомо
Джерело фото: Європейська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За невиконання рішень Європейського суду з прав людини Україна може потрапити під санкції. Про це заявив ексголова комітету з вибору суддів ЄСПЛ, віцепрезидент ПАРЄ Валерій Гілецький, передає РБК-Україна.

«Міжнародне співтовариство і Парламентська асамблея, зокрема, пильно спостерігають за виконанням міжнародних зобов'язань України щодо забезпечення незалежності суддів національних і міжнародних судів, особливо у світлі демократичних реформ і задекларованого проєвропейського вибору України. Питання з виконанням рішень Європейського суду є не тільки частиною зобов'язань держави перед Радою Європи, але має і вкрай важливе геополітичне значення у світлі протистояння російській агресії», - заявив Гілецький.

За його словами, Україна не повинна допустити, щоб вона стала в один ряд з Росією, де рішення ЄСПЛ перестали виконуватися, чим безумовно скористаються антиукраїнські сили.

«На жаль, у зв'язку з невиконанням рішень ЄСПЛ, зокрема липневого рішення Пленуму Європейського суду Україна може потрапити під санкції, як це сталося з Польщею, щодо якої було запроваджено моніторинг ПАРЄ. Причина - порушення незалежності судової влади, що якраз і було констатовано Пленумом ЄСПЛ щодо України у рішенні від 6 липня 2020 року, де йшлося про зазіхання на незалежність самого Європейського суду. Тому виконання Україною рішення Пленуму ЄСПЛ перебуває на особливому контролі в Парламентській Асамблеї», - заявив політик.

Гілецький також закликав владу забезпечити своєчасне і повне виконання рішень ЄСПЛ в цілому, і рішення пленуму, зокрема, підтвердивши таким чином свою прихильність демократичним цінностям, утвердженню принципів справедливого правосуддя та гарантій прав людини.

Раніше ЄСПЛ став на захист права українських журналістів на конфіденційність їхніх джерел.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді