Право на безкоштовне отримання ліків: рішення ЄСПЛ

16:24, 16 октября 2019
У Страсбурзі констатували порушення статті 1 Протоколу №1 Конвенції.
Право на безкоштовне отримання ліків: рішення ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Особа, якій було призначено безкоштовний курс лікування від раку, була вимушена придбати ліки за власні кошти через те, що державний бюджет на ці цілі було вичерпано. З ситуацією розбирався Європейський суд з прав людини у справі «Федулов проти Росії» (№53068/08), передає ECHR.Ukrainian Aspect.

У Ігоря Федулова діагностували рак. Було визнано, що він мав право на безкоштовні ліки (препарат «Бікалутамід», який йому було необхідно приймати протягом 8-12 місяців). Проте аптека, яка повинна була безкоштовно надавати йому ліки, зробила це на безоплатній основі лише однин раз. Надалі йому повідомляли, що безкоштовного «Бікалутаміду» немає в наявності, але він міг придбати препарат за свої власні кошти. Протягом наступних місяців росіянин заплатив за лікування 1400 євро.

Федулов скаржився органам влади та судам на відсутність безкоштовної медицини і намагався отримати відшкодування своїх витрат. Суд повністю відхилив його позов, встановивши, що залучені органи влади (Фонд медичного страхування, місцевий комітет охорони здоров’я) зробили все, що від них вимагало законодавство. Зокрема, Фонд виконав свій обов’язок вимагати отримання коштів від Фонду для того, щоб заплатити за безкоштовні ліки, але Фонд відхилив запит, оскільки встановлений для цього бюджет уже був вичерпаний.

Посилаючись на статтю 1 (захист власності) Протоколу №1 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Федулов звернувся до ЄСПЛ. Він скаржився на той факт, що йому не були надані безкоштовні ліки, на які він мав право за законом, а також на те, що органи влади не відшкодували йому кошти після того, як він був змушений самостійно придбати необхідні ліки.

У Страсбурзі констатували порушення статті 1 Протоколу №1 Конвенції та присудили відшкодування матеріальної шкоди у розмірі коштів, витрачених на придбання ліків, а також 6,5 тисячі євро компенсації моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Федулов проти Росії» (№53068/08) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про рішення ЄСПЛ щодо відновлення батьківських прав після народження другої дитини.

Також ми писали, що ЄСПЛ вирішив: відеоспостереження за ув'язненими порушує закон.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва