Оформлення права спільної власності на об’єкти нерухомого майна: висновок КГС ВС

16:50, 4 февраля 2020
КГС ВС визнав незаконним рішення Львівської облради стосовно оформлення права спільної власності на об’єкти нерухомого майна.
Оформлення права спільної власності на об’єкти нерухомого майна: висновок КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2017 році Львівська міська рада звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до Львівської обласної ради про визнання незаконним та скасування рішення Львівської обласної ради про оформлення права спільної власності територіальних громад Львівської області в особі обласної ради, на низку об'єктів нерухомого майна, перелік яких наведено в оскаржуваному рішенні. Про це повідомляється на сайті ВС.

Позовні вимоги аргументовано тим, що на порушення, зокрема приписів ч. 3 ст. 16, підпунктів 30, 31 п. 1 ст. 26 та ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за відсутності правової підстави, відповідач самовільно розпорядився спірними об’єктами, вилучив їх із комунальної власності територіальної громади м. Львова і передав у власність Львівської обласної ради, про що видані відповідні свідоцтва про право власності.

Рішенням Господарського суду міста Києва та постановою Київського апеляційного господарського суду в задоволенні позову відмовлено.

У 2018 році Верховний Суд ці судові рішення скасував, а справу передав на новий розгляд до Господарського суду міста Києва, який надалі визнав недійсним рішення Львівської обласної ради про оформлення права власності.

23 вересня 2019 року Північний апеляційний господарський суд залишив апеляційну скаргу Львівської обласної ради без задоволення.

14 січня 2019 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду дійшов висновку, що скаржник не спростував наведених висновків попередніх судових інстанцій та не довів неправильного застосування ними норм матеріального і процесуального права як необхідної передумови для скасування прийнятих судових рішень у справі.

За таких обставин касаційна інстанція вважає за необхідне касаційну скаргу Львівської обласної ради залишити без задоволення, а оскаржуване рішення місцевого та постанову апеляційного господарських судів – без змін як такі, що відповідають вимогам норм матеріального та процесуального права.

Із повним текстом постанови КГС ВС у справі № 910/3581/17 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КГС ВС роз’яснив, чи впливає поділ земельної ділянки на можливість захисту прав.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді