ЄСПЛ роз’яснив, як відрізнити національний сепаратизм від боротьби за мовні та культурні права

20:53, 2 июля 2020
Робітнича партія Курдистану є забороненою організацією і національні прояви цієї етнічної групи розцінюються владою як пропаганда сепаратизму.
ЄСПЛ роз’яснив, як відрізнити національний сепаратизм від боротьби за мовні та культурні права
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Туреччині тривалий час іде боротьба за права курдів. Робітнича партія Курдистану є забороненою організацією і національні прояви цієї етнічної групи розцінюються владою як пропаганда сепаратизму. Про це повідомляє  інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини ухвалив два рішення у справах «Хакім Айдин проти Туреччини» (№ 4048/09) та «Кемаль Джетін проти Туреччини» (№ 3704/13), в яких ішлося про кримінальне переслідування осіб за підтримку використання рідної мови в освіті та відзначення свята Навруз (перського нового року).

Студент Хакім Айдин був заарештований в 2008 році за участь в акції протесту, яка закликала Анкару легалізувати курдську освіту і звинувачений в пропаганді терористичної організації. Він провів три місяці під вартою, а потім був засуджений до 10 місяців умовного тюремного ув’язнення. Конституція Туреччини прямо забороняє викладати будь-яку мову, окрім турецької, як рідної: «Ніяка мова, крім турецької, не повинна викладатися як рідна мова турецьким громадянам в будь-яких освітніх навчальних закладах». Однак декілька мільйонів турецьких громадян рідною вважають курдську мову. У 2012 році турецька влала узаконила викладання курдської мови як частину факультативних занять в школах.

Кемаль Джетін, також був засуджений до тюремного ув’язнення на один рік після участі в святкуванні Навруза у 2007 році, яке було розцінено як участь в незаконній демонстрації. Святкування подібних свят іноді розцінюється правоохоронцями як прояв сепаратистського націоналізму.

Посилаючись на ст. 11 (свобода зібрань та об’єднань) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Х.Айдин та К.Джетін звернулися до ЄСПЛ. Перший заявник також скаржився на порушення його прав, гарантованих ст. 5 (право на свободу та безпеку) Конвенції.

Суд у Страсбурзі погодився із аргументами заявників та визнав порушення конвенційних гарантій.

З текстом прес-релізів рішень ЄСПЛ можна ознайомитися за посиланнями:

– справа «Хакім Айдин проти Туреччини»(№ 4048/09);

– справа «Кемаль Джетін проти Туреччини»(№ 3704/13).

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що ВС роз’яснив, за яких умов рішення ЄСПЛ вважається повністю виконаним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва