Жертва катувань домоглася компенсації через ЄСПЛ, однак винні залишаться без покарання

14:00, 7 сентября 2020
Винні особи не понесуть покарання, оскільки закінчилися строки давності притягнення їх до кримінальної відповідальності.
Жертва катувань домоглася компенсації через ЄСПЛ, однак винні залишаться без покарання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ЄСПЛ у справі «Шишкін та інші проти Росії» (№30050/09) констатував факт катування відносно громадянина з боку правоохоронців. Однак винні в цьому особи не понесуть покарання, оскільки закінчилися строки давності притягнення їх до кримінальної відповідальності, передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

У березні 2006 року Володимир Шишкін прийшов до обласного управління внутрішніх справ, аби дізнатися про долю комп’ютера і документів, які у нього раніше вилучили в ході обшуку.

Однак замість пояснень там зажадали написати розписку про відсутність претензій з приводу вилучених особистих речей. І для отримання цієї розписки Шишкіна протягом чотирьох годин били, тримали в наручниках, прив’язували голову до ніг – застосовували тортури «конверт» – піднімали за наручники і кидали на підлогу. На наступний день стан здоров’я Шишкіна погіршився і його доставили до лікарні, де діагностували забій поперекової області і правої нирки та гематоми.

У липні 2006 року Шишкін звернувся в прокуратуру зі скаргою на незаконні дії співробітників міліції. І за вісім наступних років розслідування було винесено сімнадцять постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, шістнадцять з яких згодом скасовувалися як незаконні. Останній раз слідчі органи відмовилися порушувати кримінальну справу в грудні 2014 року. Це рішення було визнано національними судами законним.

Зрештою кримінальну справу так і не було порушено, а строки давності притягнення до кримінальної відповідальності міліціонерів, які катували Шишкіна, минули.

Потерпілий звернувся до Європейського суду з прав людини ще в 2009 році. Однак рішення у справі було винесено лише 1 вересня 2020 року.

ЄСПЛ констатував той факт, що заявник піддався нелюдському і такому, що принижує людську гідність, поводженню з боку представників влади, що є порушенням статті 3 (Заборона катування) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Також ЄСПЛ встановив, що за цим інцидентом не було проведено ефективного розслідування.

І хоча в 2014 році постраждалий зміг на національному рівні відсудити у держави десять тисяч рублів за тяганину слідства, Європейський суд з прав людини вказав, що ця компенсація не позбавляє заявника статусу жертви у зв’язку з його жорстоким поводженням і відкинув заперечення держави в цій частині. Тож заявнику була присуджена компенсація моральної шкоди 19300 євро.

А ось використовувати рішення ЄСПЛ для притягнення винних до відповідальності не вдасться – минули всі строки давності.

Раніше ЄСПЛ висловив позицію щодо проблеми тривалості судового провадження.

Також ЄСПЛ підтвердив абсолют неупередженості суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду