Домашнє насильство як причина виселення з житла: ЄСПЛ вказав на важливий аспект

13:32, 9 сентября 2020
Жінка домоглася компенсації за домашнє насильство.
Домашнє насильство як причина виселення з житла: ЄСПЛ вказав на важливий аспект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Виселення із соціального житла через неправомірну поведінку – крайній захід, який українські суди застосовують неохоче. «Але коли йдеться про фізичне та психічне здоров’я дітей, то тут сумнівів бути не може», – про це зазначив ЄСПЛ у справі «Левчук проти України» (заява № 17496/19), передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

В 2007 році в Ірини Левчук народилася трійня і місцева влада надала родині соціальне житло. Але стосунки в сім’ї погіршувались — чоловік зловживав спиртними напоями, починав суперечки, переслідував та погрожував дружині та дітям, іноді вдаючись до фізичного насильства. В 2015 році шлюб був розірваний і Левчук отримала опіку над дітьми.

Проте чоловік продовжував мешкати в квартирі, а залякування і насильство продовжувались.

За результатами втручання поліції і соціальних служб було складено звіт, у якому констатувалося, що діти зазнавали стресу. Чоловіка обвинувачували у домашньому насильстві, проте він жодного разу не був засуджений.

В 2016 році жінка відкрила провадження відповідно до статті 116 Житлового кодексу, яка передбачала можливість виселення власників соціального житла за систематичну неправомірну поведінку. Але національні суди відхилили позов. Хоча вони й визнали, що чоловік «повинен змінити своє ставлення», вони не виявили, що неправомірна поведінка була систематичною і вважали, що не існувало підстав для такого крайнього заходу як виселення.

В 2019 році І.Левчук відкрила провадження щодо позбавлення чоловіка батьківських прав стверджуючи, що він не піклується про дітей та не платить аліменти.

Посилаючись на статтю 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Левчук скаржилася на відмову в ухваленні рішення про виселення її колишнього чоловіка. Жінка стверджувала, що суди були надмірно формалістичними у своїх рішеннях. Це викликало в її колишнього чоловіка почуття безкарності, що піддавало її та її дітей ще більшому ризику психологічного переслідування та нападу.

ЄСПЛ констатував порушення статті 8 Конвенції та присудив 4,5 тис. євро компенсації завданої моральної шкоди.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що питання визнання та скасування батьківства не мають строків давності.

Також ЄСПЛ роз’яснив, у якій мірі кандидати на держслужбу можуть критикувати майбутнього роботодавця.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду