Якщо докази суперечать один одному, якому надавати перевагу: відповідь ЄСПЛ

15:45, 21 сентября 2020
Жоден доказ не має наперед встановленої сили.
Якщо докази суперечать один одному, якому надавати перевагу: відповідь ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ЄСПЛ при розгляді справи «Білал Акілдіз проти Туреччини» (№ 36897/07) спробував дати відповідь на питання: коли докази суперечать один одному, чому надавати перевагу? Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

У листопаді 2002 року Білала Акілдіза було заарештовано, оскільки він був схожий на фоторобот передбачуваного винуватця в сексуальному насильстві. І хоча аналіз ДНК не підтвердив його причетність до злочинів, двоє потерпілих указали на нього, як на нападника. У зв’язку із цим Б. Акілдіз набув статусу підозрюваного.

Невдовзі він був виправданий, оскільки під час судового розгляду жертви відкликали свої заяви.

У підсумку він провів 27 днів за гратами. Це стало предметом скарги, за результатами розгляду якої було вирішено не ініціювати кримінальне провадження. Але після подання позову суд присяжних присудив 4443 турецькі ліри компенсації за несправедливе позбавлення волі. Також чоловіку компенсували 80 тис. турецьких лір через порушення конфіденційності під час розслідування проти нього.

Тим не менше, Б .Акілдіз  звернувся до ЄСПЛ. Посилаючись на статтю 5 (право на свободу та безпеку) він скаржився на відсутність обґрунтованої підозри у вчиненні ним злочину, а також на порушення під час його арешту та процедури впізнання.

ЄСПЛ констатував відсутність порушення статті 5 §1.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ визначив, коли відомча експертиза порушує право на справедливий суд.

Також ЄСПЛ констатував, що держава завжди відповідальна за розслідування злочину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде