Видача сертифіката відповідності при перевезенні товарів: позиція Верховного Суду

19:15, 20 октября 2020
Для здійснення державної реєстрації транспортного засобу та підтвердження його відповідності вимогам екологічного стандарту не нижче, ніж «ЄВРО-5» необхідно отримати сертифікат відповідності
Видача сертифіката відповідності при перевезенні товарів: позиція Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державна реєстрація транспортного засобу полягає в здійсненні комплексу заходів, пов’язаних із перевіркою документів, які є підставою для здійснення реєстрації, звіркою і, за необхідності, дослідженням ідентифікаційних номерів складових частин та оглядом транспортного засобу, оформленням і видачею реєстраційних документів та номерних знаків, проводиться з метою здійснення контролю за відповідністю конструкції та технічного стану транспортних засобів установленим вимогам стандартів, правил і нормативів, дотриманням законодавства, що визначає порядок сплати податків і зборів (обов’язкових платежів).

З метою проведення державної реєстрації транспортні засоби, їхні складові частини та комплектуючі вироби, які ввозяться на територію України, підлягають перевірці на відповідність чинним стандартам або повинні мати сертифікат, виданий уповноваженим на це Секретаріатом ЄЕК ГЮН Адміністративним органом по сертифікації дорожніх транспортних засобів. На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду при розгляді справи № 813/5038/17.

Так, ВС розглянув касаційну скаргу ТОВ на рішення Львівського окружного адміністративного суду та постанову Львівського апеляційного адміністративного суду у справі № 813/5038/17 за позовом до ДП «Науково-дослідний інститут метрології вимірювальних і управляючих систем» про визнання протиправною бездіяльность в ненаданні дозволу на виготовлення сертифікату відповідності, зобов’язання скасувати рішення про відмову у видачі сертифіката відповідності та виготовити сертифікат відповідності на вантажний автомобіль.

Львівський окружний адміністративний суд рішенням, залишеним без змін постановою Львівського апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позову відмовив.

Касаційна скарга була мотивована неврахуванням судами першої та апеляційної інстанцій не доведення відповідачем належними та допустимими доказами правомірності відмови у видачі сертифікату відповідності, а також не застосуванням судами міжнародних договорів, що є частиною українського законодавства та які позивач навів в обґрунтування позову, а саме: статті III ГАТТ 1994 року, ратифікованої Законом України «Про ратифікацію Протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі» від 10 квітня 2008 року № 250-VI, та Угоди про асоціацію. Верховний Суд постановив залишити касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані рішення судів попередніх інстанцій – без змін. Правовий висновок за результатами розгляду зазначеної адміністративної справи полягає в такому.

Сертифікація продукції в державній системі сертифікації здійснюється з метою:

  • запобігання реалізації продукції, небезпечної для життя, здоров’я та майна громадян і навколишнього природного середовища;
  • сприяння споживачеві в компетентному виборі продукції;
  • створення умов для участі суб’єктів підприємницької діяльності в міжнародному економічному, науково-технічному співробітництві та міжнародній торгівлі.

Сертифікат відповідності видається уповноваженими органами або органами із сертифікації, акредитованими відповідно до законодавства, призначеними Міністерством інфраструктури, на кожний новий транспортний засіб або партію обладнання, які відповідають вимогам єдиних технічних приписів, але відповідність типу яких не підтверджена сертифікатом типу транспортного засобу або обладнання, а також на ті, що були в користуванні.

З 01 січня 2016 року законодавець фактично обмежив здійснення сертифікації транспортних засобів, ввезених на митну територію України, екологічного стандарту нижче, ніж «ЄВРО-5». Таким чином, ввезеними з Європи на митну територію України фактично є транспортні засоби випуску не раніше 2010 року, оскільки стандарт «ЄВРО-5» почав діяти у Європі з вересня 2009 року. Для здійснення державної реєстрації транспортного засобу та підтвердження його вимогам екологічного стандарту не нижче, ніж «ЄВРО-5» необхідно отримати сертифікат відповідності.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що КАС ВС розглянув справу щодо обов’язку додатково сплачувати єдиний внесок як фізичної особи-підприємця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду