Проживання без реєстрації шлюбу: коли кошти банківського вкладу є об’єктом спільної сумісної власності

12:21, 4 декабря 2020
Які критерії дозволяють надати майну статус спільної сумісної власності.
Проживання без реєстрації шлюбу: коли кошти банківського вкладу є об’єктом спільної сумісної власності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кошти за договором банківського вкладу, укладеного в період спільного проживання сторін без реєстрації шлюбу, є об’єктом спільної сумісної власності подружжя. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 552/5693/18.

Обставини справи

Позивач зазначила, що з липня 1988 року до лютого 1996 року вона перебувала в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5. З січня 1997 року їхні стосунки покращились і вони стали проживати однією сім’єю без реєстрації шлюбу, вести спільне господарство та придбавати спільне майно. Позивач просила визнати спільною сумісною власністю її та ОСОБА_5 майно, набуте в період їх спільного проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу, з січня 1997 до вересня 2018 року.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_5 помер, до участі у справі залучено його правонаступників. Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог у зв’язку з їх недоведеністю. Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано, позовні вимоги задоволено частково. Встановлено факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу у період з 01 січня 2004 року до січня 2018 року та визначено за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину спірного майна.

Постанова апеляційного суду мотивована тим, що вказане майно є спільною сумісною власністю, оскільки набуто у період їх спільного проживання.

Позиція Суду

Верховний Суд погодився з висновком суду апеляційної інстанції з огляду на наступне.

Критеріями, які дозволяють надати майну статус спільної сумісної власності, є:

  • час набуття такого майна;
  • кошти, за які таке майно було набуте (джерело набуття);
  • мета придбання майна, яка дозволяє надати йому правовий статус спільної власності подружжя.

Задовольняючи позов частково, апеляційний суд дійшов правильного висновку про те, що факт спільного проживання чоловіка та жінки без шлюбу, з яким пов’язані юридично значимі наслідки, зокрема, право спільної сумісної власності на майно, придбане чоловіком та жінкою під час такого проживання, тому доказуванню підлягає спільне проживання у період, починаючи з 01 січня 2004 року (дати набрання чинності СК України).

Суд апеляційної інстанції вважав викладені письмові докази та показання свідків такими, що підтверджують факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу у період із 01 січня 2004 року до січня 2018 року, оскільки ОСОБА_5 і ОСОБА_1 вели спільне господарство, були пов’язані спільним побутом, мали спільний бюджет, взаємні права та обов’язки.

Такий висновок підтверджується також наданими позивачем до матеріалів справи чисельними світлинами за різний період часу, на яких зафіксовані події у колі сім’ї, спільний відпочинок, поїздки, які, в свою чергу, свідчать про усталені сімейні відносини позивача та ОСОБА_5.

Враховуючи викладене, встановивши факт спільного проживання сторін, апеляційний суд обґрунтовано вважав, що кошти за договором банківського вкладу поруч з нерухомим майном є об’єктом їх спільної сумісної власності.

Раніше ми розповідали, що є особистою приватною власністю кожного з подружжя.

Також ВС визначив, чи є підтримання стосунків після розірвання шлюбу підставою для виникнення права на спадкування за законом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді