Український суд не дозволив батьку-тирану з Італії забрати сина: деталі

13:01, 13 января 2022
Чому суд не задоволив позов про повернення малолітнього сина з України до Італії.
Український суд не дозволив батьку-тирану з Італії забрати сина: деталі
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як розповідає Міністерство юстиції з посиланням на Координаційний центр з надання правової допомоги, для українки Марини п’ять років сімейного життя в Італії виявилися справжнім жахом. Навіть народження сина не зупинило її чоловіка-італійця від домашнього насильства. Він бив її, знущався не лише над своєю дружиною, а й над дитиною. Врешті-решт Марина не витримала та з сином Антоніо поїхала додому, в Україну. Але чоловік подав до суду позов про повернення їхнього малолітнього сина з України до Італії.

За правовою допомогою жінка звернулася до Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як розповідають у БПД, ця історія, на жаль, не унікальна.

«Імпульсивний італієць частенько піднімав руку на свою дружину. А після народження сина почав зривати свою злість і на ньому. Марина зверталася до корпусу карабінерів регіону Ломбардія з приводу нанесення чоловіком їй та дитині тілесних ушкоджень. Марина розповіла жахливі подробиці свого сімейного життя. Одного разу під час купання сина закінчилася гаряча вода, і вона попросила чоловіка включити бойлер. Але той не відповів, тому жінка повторила своє прохання. І чоловік, не проронивши ані слова, увійшов до ванної кімнати і дав дружині ляпаса. Декілька разів, коли батько та син залишалися наодинці, дитина «випадково» отримували травми: розбитий ніс, синці під оком, на руках.

Початок судових баталій

Жінка твердо вирішила розлучитися з чоловіком. Почався процес розірвання шлюбу, який у Італії дуже складний та тривалий. Згідно з рішенням італійського суду, у 2019 році був встановлений порядок спілкування матері та батька з дитиною – мати отримала право на зустрічі з Антоніо почергово у вихідні дні.

Однак чоловік продовжував знущатися над ними, як фізично, так і морально. Тому у вересні 2020 року Марина разом із сином повернулася до України. Чоловік подав до суду позов про повернення малолітнього сина з України до Італії. Аргументи – він не надавав дозволу на вивіз хлопчика із Італії та побоюється за його добробут в Україні.

У листопаді 2020 року до Міністерства юстиції України як Центрального органу з виконання на території України Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей 1980 року через Центральний орган Італійської Республіки надійшла заява чоловіка про сприяння поверненню дитини до Італійської Республіки. Марина надала офіційні пояснення, що вона з дитиною не має наміру повертатися в Італійську Республіку найближчим часом.

Між тим, у березні 2021 року рішенням суду загальної юрисдикції міста Павія (Італійська Республіка) шлюб між Мариною та її чоловіком було розірвано. Італійський суд передав маленького Антоніо під одноосібну опіку батькові, визначив місце проживання дитини з батьком та зобов’язав Марину негайно повернути йому сина.

Цивільна справа про забезпечення повернення малолітньої дитини до Італійської Республіки розглядалася у Вижницькому районному суді Чернівецької області. Адвокат і мати дитини надали письмові заперечення, в яких вказали, що хлопчик є громадянином України, який на законних підставах в’їхав в Україну разом зі своєю матір’ю, громадянкою України», - кажуть у координаційному центрі.

Наразі майже рік 7-річний Антоніо живе в Україні разом зі своєю мамою та дідусем. Дитина влилася у своє нове середовище, має сталі сімейні зв`язки – крім матері, є ще дідусь, інші родичі сім`ї. У будинку хлопчик має свою кімнату, обладнану місцем для навчання і відпочинку. Дитина забезпечена всім необхідним для нормального життя та розвитку.

Антоніо навчається у школі, де вивчає українську мову та культуру. Якщо напочатку відчувався невеликий мовний бар`єр, то потім він майже зник. Тепер хлопчик практично вільно спілкується з родичами, знайомими, має друзів-однолітків. Хлопчику надається необхідна кваліфікована медична допомога у сімейного лікаря, він регулярно проходить профілактичні огляди.

Марина переконана, що повернення Антоніо в Італію, до його батька, становить ризик для його фізичного та психічного здоров’я, може створити для дитини нетерпиму обстановку.

«Тому рішенням Вижницького районного суду Чернівецької області у задоволенні позову громадянина Італії про забезпечення повернення малолітньої дитини до Італійської Республіки відмовлено», - зазначають у координаційному центрі.

За яких обставин суд має право відмовити у поверненні дитини до місця постійного проживання.

«У Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей 1980 року визначено вичерпний перелік таких обставин:

◾ якщо під час розгляду справи суд виявить, що заявник фактично не виконував права піклування на момент переміщення або утримування;

◾ заявник дав згоду на переміщення або утримання, або згодом дав відповідну мовчазну згоду;

◾ існує серйозний ризик того, що повернення поставить дитину під загрозу заподіяння фізичної або психічної шкоди чи іншим шляхом створить для дитини нетерпиму обстановку;

◾ з моменту переміщення минуло більше року і дитина прижилася у новому середовищі;

◾ повернення дитини не допускається основними принципами запитуваної держави у галузі захисту прав людини й основних свобод (стаття 20).

Мовчазна згода: як це розуміти

Про мовчазну згоду можуть свідчити відсутність заперечення піклувальника проти переміщення або утримання дитини в іншій країні протягом усього часу до звернення із заявою про повернення дитини.

Що саме може свідчити про те, що дитина прижилася у новому середовищі

Про це можуть свідчити такі факти: дитина відвідує дошкільний навчальний заклад – садок, різноманітні гуртки, за дитиною здійснюється медичний догляд, у дитини є свої друзі, захоплення, дитина має сталі сімейні зв’язки, зміна мови спілкування та інші факти, які свідчать, що дитина вважає своє місце проживання постійним, комфортним і місцем проживання своєї родини тощо», - зауважують спеціалісти.

Також «Судово-юридична газета» писала про визначення місця проживання малолітніх дітей разом з матір’ю: позиція ВС.

Додамо, що ми розповідали про виховання дітей після розлучення батьків: яку справу розглянув Верховний Суд.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді