«Держава у смартфоні»: Україна вивчає досвід інших країн

20:39, 12 июня 2019
Українська делегація побувала у Естонії.
«Держава у смартфоні»: Україна вивчає досвід інших країн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10-11 червня українська делегація на чолі з радником Президента України Михайлом Федоровим перебувала в Естонії. Головною метою робочого візиту було отримання професійної оцінки концепції «Держава у смартфоні» та залучення якісної експертизи у майбутньому. Про це повідомляє прес-служба АП.

«Саме Естонія першою у світі запровадила електронну взаємодію реєстрів та ID-картки, провела електронні вибори та досягла показника онлайн-послуг у 99%, надала можливість «електронного громадянства» – досвід цієї країни справді вражає. Наша мета – застосувати найбільш сучасні та інноваційні технології й підходи для впровадження концепції «Держава у смартфоні», щоб зробити стрімкий стрибок, пропустивши кілька еволюційних етапів, де це можливо», – зазначив Михайло Федоров.

У рамках дводенного візиту українська делегація провела понад 10 зустрічей, зокрема з СІО (головним менеджером з інформатизації) Естонії, державним секретарем Кабінету Міністрів, представниками Єврокомісії, Міністерства закордонних справ, Агентства інформаційних систем, Центру реєстрів, Академії е-урядування Естонії тощо.

«Головне, що ми отримали дуже позитивний зворотний зв’язок щодо наших планів від естонських експертів, а також домовилися про конкретну підтримку щодо проведення аудиту реєстрів, розвитку системи «Трембіта», сучасної електронної ідентифікації SmartID та запровадження e-Residency. На кожній зустрічі ми відчували абсолютну відкритість та бажання допомогти Україні. Це дуже надихає», – додав радник Глави держави.

Зі свого боку перший заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування Олексій Вискуб зазначив, що активний розвиток системи електронної взаємодії «Трембіта», яка запрацювала в Україні наприкінці травня, має призвести до повного реінжинірингу всіх неефективних, забюрократизованих та корупційних процесів у державі. В Естонії на базі аналога «Трембіти» – X-Road побудовано 2 тис. 691 е-взаємодію. Коли в Україні буде принаймні 100 таких взаємодій – кожен громадянин уже відчує, що послуги стали більш простими та зручними, а держава – прозорою та ефективною.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» нещодавно розповідала, які саме основні перепони стоять на шляху до «держави в смартфоні»

Також ми писали, що 22 травня відбулася перша електронна взаємодія, реалізована в межах національної системи електронної взаємодії «Трембіта». Перший автоматичний обмін даними завдяки «Трембіті» впроваджено між Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та Державною службою України з питань лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба).

Дивіться у сюжеті ПравоТВ докладно про те, чи є перешкоди для повноцінного запуску Трембіти, а також у чому її основні переваги.

Крім того, про основні кроки уряду у сфері інформаційних послуг «Судово-юридичній газеті» розповів перший заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України Олексій Вискуб.

Додамо, після гучної заяви Президента Володимира Зеленського щодо «держави у смартфоні» його радник Михайло Федоров 27 травня провів зустріч з представниками міжнародного фонду Євразія (проект TAPAS), фонду Східна Європа (проект EGAP), Академії е-урядування Естонії (проект EGOV4Ukraine), Офісу реформ адміністративних послуг, Американської торгової палати та Державного агентства з питань електронного урядування. Основною темою обговорення був саме проект електронного урядування в Україні.

Разом з тим нам стало відомо, чи достатньо заяви Гройсмана про те, що в Україні запрацювала система обміну даними «Трембіта».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді