Бюрократія та нестача знань — основні перепони для «держави в смартфоні»

15:30, 28 мая 2019
З якими саме проблемами експерти стикалися під час впровадження система «Трембіта» та яке майбутнє чекає на е-урядування в Україні.
Бюрократія та нестача знань — основні перепони для «держави в смартфоні»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після гучної заяви Президента Володимира Зеленського щодо «держави у смартфоні» його радник Михайло Федоров 27 травня провів зустріч з представниками міжнародного фонду Євразія (проект TAPAS), фонду Східна Європа (проект EGAP), Академії е-урядування Естонії (проект EGOV4Ukraine), Офісу реформ адміністративних послуг, Американської торгової палати та Державного агентства з питань електронного урядування. Основною темою обговорення був саме проект електронного урядування в Україні.

Радник Президента пояснив, що електронний уряд має стати більш дружнім до громадян завдяки тому, що їм необхідно буде пам’ятати лише одну адресу для зручної навігації по всьому спектру електронних послуг  і тих, що вже розроблені, і тих, що ще планують створити. Концентрація наявних і запланованих е-послуг на одному веб-ресурсі дасть змогу ще активніше залучати громадян до цифрового світу. Важливим завданням є презентація повної дорожньої карти запуску нових послуг.

Присутні на зустрічі представники міжнародних організацій надали коментарі щодо поточного стану проекту, відзначили важливі кроки, що вже були зроблені відповідними командами, та запевнили у необхідності спільних дій у майбутньому.

Безперечно, одним з наймасштабніших прикладів взаємодії України з європейськими експертами в питаннях електронного урядування є система «Трембіта»   аналог справжнього «естонського технологічного дива» X-ROAD, чий запуск було офіційно озвучено 22 травня Кабінетом міністрів.  

Поява системи «Трембіта» має за мету покращити та спростити життя не лише отримувачів послуг, а й їх надавачів. Це особливо актуально для потопаючих у паперових завалах державних органах, таких як суди, виконавчі служби, реєстраційні служби. Так, в Естонії у деяких місцях електронний документообіг доведено до 100%. Жодного папірця і, як результат, зменшення рівня корупції.

У інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» експерт проекту EGOV4Ukraine Юрій Копитін розповів, що також був присутній на зустрічі в Адміністрації Президента, пояснив, які основні проблеми у впровадженні електронного урядування та зокрема «Трембіти» є наразі в Україні: «Одночасно підключити всі органи в Україні просто неможливо, адже це дуже масштабний процес, що потребує чимало часу та сил. Процес підключення органів влади є досить непростим, і в першу чергу саме через юридичну складову. Адже спочатку орган влади має укласти договір з Держагентством з питань електронного урядування щодо приєднання до системи «Трембіта», а далі вже йде безпосередньо технічний процес (установка системи на обладнанні, розробка сервісів тощо)

Нещодавно ми мали перепону у вигляді відсутності сертифікату безпеки і відповідності продукту основним нормам безпеки України. Зараз ми вже перетнули цю перешкоду та сподіваємося, що інших проблем більше не виникатиме.

Процес побудови комплексного захисту інформації взагалі досить складний в Україні. Перш за все, це сукупність організаційних та технічних дій щодо захисту інформації. Цей процес складається з двох великих етапів: перший — це безпосередня технічна побудова комплексного захисту інформації, другий  експертиза. І ось саме така експертиза  процес досить отривалий, що може займати більш ніж півроку.

Основна роль у користуванні системою «Трембіта» якраз у органів влади, адже вони є постачальниками та користувачами даних. І їх головне завдання  створювати сервіси, які будуть приймати та передавати інформацію, та реалізовувати ті задачі, які поставлені щодо електронної взаємодії. Проте відзначу, що процес побудови такої взаємодії також непростий. Він включає не лише технічну частину — це також і організаційні, і семантичні, і законодавчі задачі. Необхідно проводити якісне дослідження тих законодавчих процесів, що націлені на надання таких послуг. Далі необхідно проводити реінжиніринг, а потім ще й аналіз нормативно-правової бази. Багато перешкод криється саме у законодавстві».

Основним шляхом подолання можливих перешкод у запровадженні інновацій Юрій Копитін вважає грамотну підготовку та навчання державних кадрів. Для впровадження системи «Трембіта» і грамотної, дієвої взаємодії як начальники, так і виконавці мають досконало вивчити та на практиці спробувати використання системи.

«Перш за все, вважаю, треба провести масові навчання співробітників органів влади. Це стосується безпосередньо й вищих керівників таких органів, адже важливо, щоб вони могли чітко поставити завдання виконавцям стосовно того, як саме треба проводити електронну взаємодію. Ще має бути проведено навчання виконавців, які безпосередньо працюють з інформацією, адже саме вони знають, що їм потрібно для прийняття тих чи інших рішень. А також навчання системних адміністраторів, щоб вони могли ефективно проводити електронну взаємодію на технічному рівні.

У сфері технічних питань навчання пройшли вже більше 70 співробітників. Це була теоретична частина та практичні кейси стосовно того, як правильно адмініструвати компоненти, як розробляти нові сервіси тощо. Проте це лише невелика частина тих співробітників, хто ще має обов’язково пройти таке навчання. Державним секретарям на цей рік поставлене завдання підключити їх відомства до системи «Трембіта». Тому з червня ми прогнозуємо великий потік слухачів на навчання».

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, як скоро адмінпослуги надаватимуться в 10 разів швидше.

Також ми писали про вірогідность впровадження в Україні онлайн-голосування.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду