Коли в Україні можна буде проголосувати онлайн: думка експерта

18:41, 18 апреля 2019
«Судово-юридична газета» дізналася, чи буде в українців можливість на парламентських виборах проголосувати в інтернеті.
Коли в Україні можна буде проголосувати онлайн: думка експерта
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вибори та реалізація права голосу — чи не найактуальніша тема сьогодення. Відповідно до соціологічних даних, явка молоді цього року порівняно з парламентськими виборами 2014 року зросла у 1,4 рази. Звичайно, саме молодь і почала активно піднімати питання голосування через інтернет, ставлячи за приклад досвід західних країн.

Естонія — перша у світі країна, яка створила загальнонаціональну систему голосування через інтернет та тим самим змогла побити власний рекорд: на нинішніх парламентських виборах з особистих комп'ютерів проголосували кожен четвертий виборець. За даними республіканської виборчої комісії Естонії, під час дострокового інтернет-голосування, що закінчилося 27 лютого, у виборах парламенту країни взяли участь 247 тисячі 232 виборця. Це більше чверті загального списку виборців — їх в Естонії близько 900 тисяч. Окрім Естонії, переваги інтернет- голосування вже випробовували кілька країн під час виборів на різних рівнях. Серед них — Великобританія, США та Канада.

6 березня цього року народним депутатом Юрієм Дерев’янком було внесено до Верховної Ради проект закону №10168 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виборчих прав громадян України шляхом запровадження на виборах голосування поштою та інтернет-голосування.

На думку автора законопроекту, електронне голосування, передусім, має можливість проводити підрахунок голосів без залучення до цього процесу державних установ. ТУ такому випадку результат залежатиме лише від безперебійного функціонування програмного забезпечення та техніки, а не від людського фактору. Тому встановлення системи електронного голосування могло б підвищити довіру населення до результатів виборів та зменшити потенціал корупції.

Серед найважливіших переваг онлайн-голосування називають гнучкість і простоту. Адже теоретично віддати свій голос при наявності електронного цифрового підпису можна буде з будь-якого технічного засобу: мобільного, комп’ютера чи планшета. Процес триватиме лише кілька кліків, не потрібно буде йти на свою виборчу дільницю і стояти у черзі.

Крім того, Ю. Дерев’янко зазначає, що утримання виборчих дільниць, друк бюлетенів та їх підрахунок «вручну» станеуть просто непотрібні, що дозволить зробити онлайн-вибори дешевшими, ніж звичайні паперові.

Чи можливе впровадження інтернет-голосування найближчим часом, «Судово-юридичній газеті» розповів перший заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України Олексій Вискуб.

«Електронне голосування може реалізовуватися як за допомогою електронних засобів, так і через автоматичний підрахунок голосів за допомогою електронних пристроїв та спеціального програмного забезпечення. Якщо мова йде про можливість дистанційного голосування через інтернет, для цього необхідно, щоб кожен громадянин мав засоби електронної ідентифікації. Це може бути цифровий підпис, MobileID або ж ID-карта. У переважній більшості сьогодні лише приватні підприємці мають цифровий підпис. Якщо ж говорити загалом, то близько 5 млн українців у віці від 16 років мають електронну ідентифікацію. Враховуючи, що в Україні на сьогодні 35 млн виборців (за даними ЦВК), то це близько 15%.

Ще один важливий фактор — люди повинні довіряти онлайн-голосуванню. Тобто це ще певною мірою питання ментальне.

Третій аспект забезпечення електронних виборів — технічний. В Україні є проблема з хаотичністю даних у державних реєстрах, з дублюванням даних, з некоректним наповненням реєстрів і неактуальністю відомостей. Щоб виправити цю ситуацію, урядом подано до парламенту законопроект №8602 «Про публічні електронні реєстри». Ми очікуємо, що народні депутати його приймуть ще у першій половині цього року.

Система «Трембіта» (електронна система обміну даними — авт.) дійсно стане одним з ключових елементів для здійснення дистанційного електронного голосування. Вона зможе забезпечити захищений обмін даними між базовими реєстрами, що будуть використовуватися при електронному голосуванні (наприклад, демографічний реєстр, реєстр виборців та інші). Як відомо, Демографічний реєстр почав існувати лише з 2013 року, він поступово наповнюється, проте ще не покриває усіх громадян України. Окрім того, єдиного адресного реєстру в Україні досі не створено».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, коли ж саме в Україні з’явиться система Е-notar.

Також ми розповідали про те, як подати позовну заяву через Електронний суд.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду