Трембіта: система працює, проте взаємодія лише одна

11:23, 4 июня 2019
Чи справді система обміну даними вже працює у повній мірі.
Трембіта: система працює, проте взаємодія лише одна
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 травня відбулася перша електронна взаємодія, реалізована в межах національної системи електронної взаємодії «Трембіта». Перший автоматичний обмін даними завдяки «Трембіті» впроваджено між Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та Державною службою України з питань лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба).

Проте простому громадянину, м’яко кажучи, наразі важко зрозуміти, що вже працює і чи дійсно можна вже зараз не збирати «копії з копій». Доступ до «Трембіти» мають лише приєднані користувачі (державні органи), і зробити висновок щодо її роботи можуть лише вони.

Ось як прокоментував «Судово-юридичній газеті» стан роботи системи старший ІТ-експерт проекту з підтримки U-LEAD/EGOV4UKRAINE Юрій Копитін:

«Складність «Трембіти» в тому, що її дійсно неможливо пощупати. Можу сказати, що так, наразі система дійсно працює. Проте поки що це тільки одна взаємодія  між НСЗУ і Держлікслужбою. Але зараз ми активно працюємо над трьома веб-сервісами для доступу до реєстрів МВС і одним — для доступу до реєстру Державної фіскальної служби».

Також Ю. Копитін зазначив, що експертами наразі проведено бізнес-аналіз щодо п’яти нових взаємодій. Паралельно з діями проекту U-LEAD/EGOV4UKRAINE TAPAS Project робить взаємодію між Мін'юстом і ПФУ. «Процес триває і активно рухається уперед  в середині липня сервісів стане суттєво більше. Просто зараз у багатьох склався такий собі міф, що варто лишень підключитися до «Трембіти», і відразу стануть доступні усі дані з усіх реєстрів. Але ж звичайно, що це не так. Державні органи влади ще повинні писати веб-сервіси і веб-клієнти»,  зазначив експерт.

Проте, на думку Ю. Копитіна, така ситуація цілком нормальна. Органам влади необхідний час, щоб зрозуміти систему, прийняти її та налаштувати свою роботу під неї. Основною метою розробників наразі є створення якомога більшої кількості сервісів до базових реєстрів України та впровадження їх у центральних органах влади, у столиці і обласних центрах. Тоді, за словами експерта, в регіональних державних органах інтерес до системи зростатиме геометрично.

Дивіться у сюжеті ПравоТВ докладно про те, чи є перешкоди для повноцінного запуску Трембіти, а також у чому її основні переваги.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» нещодавно розповідала, які саме основні перепони стоять на шляху до «держави в смартфоні»

Також ми писали про проблемні питання примирення у судовому процесі та шляхи їх вирішення.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси