Вилучення державою майна: ЄСПЛ виніс рішення у справі

12:08, 4 июня 2019
Європейський суд з прав людини розглядав справу «Замміт та Вассало проти Мальти».
Вилучення державою майна: ЄСПЛ виніс рішення у справі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Коли держава вилучає майно громадян для своїх потреб, досить важко погодити суму компенсації. Спори можуть тривати десятиліттями, а остаточна компенсація завданої матеріальної та моральної шкоди все одно буде замалою. Тоді на допомогу може прийти Євросуд.

З такою ситуацію ЄСПЛ зіткнувся у справі «Замміт та Вассало проти Мальти» (заява №43675/16). Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

У 1989 році органи влади Мальти вилучили нерухомість, що була у власності Ентоні Замміта, Жозефіни Марії Вассало та ще п’ятьох громадян, яка згодом була знесена. Уповноважений з питань земельної власності запропонував 36,39 євро (EUR) на рік за оренду власності, але первинні власники відмовилися. За цим почалися провадження в арбітражній колегії з питань земельної власності, які тривали до 2012 року, коли колегія встановила фіксовану ставку орендної плати в розмірі 158,40 євро на рік.

Наступні судові провадження про відшкодування закінчилися у лютому 2016 року. Конституційний Суд постановив, що знесення було незаконним, проте воно здійснювалося за дозволом. І хоча держава отримала майно у власність, первинним власникам з 1989 року не було виплачено жодної компенсації, тож мало місце порушення їх прав власності. Національний суд присудив 1500 євро відшкодування моральної шкоди, яке було меншим суми, визначеної судом першої інстанції.

Тоді, посилаючись на ст. 1 протоколу №1 (захист власності) Конвенції з прав людини та основоположних свобод, Замміт, Вассало та інші поскаржилися до ЄСПЛ на те, що вони постраждали від фактично експропріації урядом Мальти їхньої власності, а також на те, що відшкодування, надане судами, не компенсувало шкоду, яка була їм завдана.

У Страсбурзі вимоги заявників підтримали та присудили державі компенсувати 18.000 євро матеріальної та 8.500 євро моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Замміт та Вассало проти Мальти» (заява №43675/16) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про рішення ЄСПЛ щодо невиплати премій працівникам суду.

Також ми повідомляли, що 20 тисяч євро сплатить держава за невиконання тимчасового заходу.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва