Запит на отримання інформації: КСУ розглядає справу за конституційною скаргою

13:59, 10 июля 2019
Автор клопотання вважає, що встановлене обмеження суперечить принципу верховенства права.
Запит на отримання інформації: КСУ розглядає справу за конституційною скаргою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 10 липня, Перший сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розглядав справу за конституційною скаргою В'ячеслава Юрійовича Плескача щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень другого речення частини четвертої статті 42 Закону України «Про Конституційний Суд України» (далі — Закон). Про це повідомляє офіційний сайт КСУ.

Під час пленарного засідання було заслухано інформацію судді-доповідача у справі Олександра Литвинова щодо змісту конституційної скарги та підстав для відкриття конституційного провадження у справі.

Як зазначив суддя-доповідач, Плескач В.Ю. звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням перевірити на відповідність положенням частини першої статті 8, частини третьої статті 15, статті 34 Конституції України положень другого речення частини четвертої статті 42 Закону, за якими «інформація за запитами щодо матеріалів справи, яку розглядає Конституційний Суд України, не надається».

На думку автора клопотання, встановлене оспорюваним положенням Закону обмеження є «безальтернативним, негнучким і категоричним» усупереч принципу верховенства права, а також є непропорційним втручанням у його право на доступ до інформації «як складової права на свободу думки і слова та вільного вираження своїх поглядів і переконань».

Як стверджує заявник, монополія Конституційного Суду України щодо текстів конституційних скарг, за якими не прийнято рішення, є цензурою в сфері конституційного судочинства.

Суддя-доповідач повідомив, що Третя колегія суддів Першого сенату Конституційного Суду України 19 червня 2019 року постановила ухвалу про відкриття конституційного провадження у цій справі. Ухвалою визначено, що вирішення питання, порушеного в конституційній скарзі, належить до повноважень Конституційного Суду України; конституційна скарга відповідає вимогам Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо її форми та змісту (статті 50, 55, 77) та внесена належним суб’єктом права на конституційну скаргу (стаття 56). Отже, наявні підстави для відкриття конституційного провадження у справі.

Перший сенат дослідив матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання і перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення Рішення. Рішення Конституційного Суду України за результатами конституційного провадження буде оприлюднено на офіційному веб-сайті Конституційного Суду України відповідно до статті 94 Закону України «Про Конституційний Суд України».

Головував на пленарному засіданні старший за віком суддя  Конституційного Суду України Сергій Головатий.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КСУ розгляне питання щодо права на отримання підвищеної суддівської винагороди.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду