Адвокат обурився, що суд повідомив його за допомогою sms

14:19, 18 ноября 2020
У Шевченківському райсуді роз’яснили, чому повідомляють учасників процесу за допомогою смс.
Адвокат обурився, що суд повідомив його за допомогою sms
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Адвокат Олександр Ровенський поскаржився  у Facebook, що суддя Шевченківського районного суду повідомив його про суд за допомогою смс. Він вважає, що таке повідомлення «не несе жодної юридичної сили». 

У Шевченківському райсуді відреагували на слова адвоката та пояснили, для чого повідомляють учасників процесу за допомогою смс. 

«У зв’язку із розповсюдженням в соціальній мережі Facebook інформації стосовно порядку виклику сторін кримінального провадження у судове засідання та недотримання вимог Кримінального процесуального кодексу України слідчим суддею Шевченківського районного суду м. Києва повідомляємо таку інформацію.

У провадження слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва з Київського апеляційного суду 04.08.2020 надійшло клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою П. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч.ч. 2,3 ст. 27 ч. 4 189 КК України, та Ш. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 189 КК України.
На виконання вимог Кримінального процесуального кодексу (далі – КПК) України слідчим суддею Шевченківського районного суду м. Києва вищезазначене клопотання було призначено до судового розгляду.
Звертаємо увагу на те, що відповідно до ч. 1 ст. 135 КПК України особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.
На виконання вимог КПК України слідчим суддею неодноразово призначалися судові засідання, про що його учасники, з дотриманням вимог ст. 135 КПК України, завчасно та належним чином повідомлялися.
При цьому всі судові засідання з розгляду вищевказаного клопотання не відбулися у зв'язку із надходженням від сторони захисту ряду клопотань про відкладення судового засідання (з причин самоізоляції, хвороби та зайнятості в іншому судовому засіданні).
Також 12.10.2020 стороною захисту було заявлено відвід слідчому судді, в провадженні якого перебуває клопотання. Ухвалою суду зазначена заява залишена без задоволення.
Суд звертає увагу на те, що про дату та час судового засідання, про яке зазначено у публікації, розміщеній в мережі Facebook, сторона захисту була повідомлена з дотриманням вимог процесуального законодавства.

Оскільки в подальшому від захисника через офіційну електронну адресу суду надійшла заява про відкладення розгляду клопотання, у зв’язку з його перебуванням у щорічній відпустці.

Шевченківський районний суд м. Києва інформує та наголошує на тому, що розгляд справ, які надходять у провадження суду, відбувається з дотриманням процесуальних вимог та розумності процесуальних строків, виходячи з надмірного навантаження на кожного суддю.

Крім цього, звертаємо увагу на те, що у зв'язку із запровадженням карантину на всій території України, а також у зв'язку з недостатнім фінансовим забезпеченням суду суд у своїй діяльності активно застосовує новітні технології та використовує усі можливі способи для повідомлення учасників процесів і забезпечення проведення судових засідань з метою надання доступу громадян до правосуддя», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, в яких випадках розгляд справи без участі обвинуваченого є порушенням вимог КПК. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді