Верховна Рада проводить засідання: що на розгляді

13:10, 29 января 2021
Засідання розпочнеться годиною запитань до уряду.
Верховна Рада проводить засідання: що на розгляді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 29 січня, Верховна Рада проводить пленарне засідання, яке розпочнеться годиною запитань до уряду про стан та проблеми реалізації Закону України "Про соціальні послуги". Про це повідомляється на сайті ВР.

Верховна Рада планує розглянути у першому читанні проекти законів, серед яких:

- «Про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" щодо терміну набрання чинності окремими положеннями», №4090;

- «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у частині забезпечення реалізації функцій прокуратури», № 3009а, 3009а-1, 3009а-2;

- «Про внесення змін до статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо збільшення адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства», № 3908 і 3908-1;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», №3742;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування», № 4187 і 4187-1.

Три законопроекти, заплановані у цей день до розгляду, стосуються утворення і діяльності третейських судів.

Згідно з порядком денним, планується для включення до порядку денного та прийняття рішення проекту Закону «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності», №3822.

Повторно у першому читанні пропонується розглянути доопрацьований законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок» №2805-д.

Також планується розглянути проекти постанов «Про Національний план вакцинації населення України проти COVID-19», «Про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності» і «Про премії Верховної Ради України для найкращих учасників зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти».

Серед законопроектів, запланованих до розгляду у другому читанні:

- «Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання», №4613;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості), №0850;

- «Про внесення змін до статті 18-7 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо підвищення розмірів допомоги для дітей із тяжкими хворобами», №2024;

- «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів, №3633.

У цей день планується розглянути проект Постанови «Про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни», № 4479.

Згідно з порядком денним, до розгляду у першому читанні також заплановані ряд законопроектів, які стосуються екологічної тематики.


13:16 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков оголосив, що чергова п’ята сесія Верховної Ради України розпочне роботу у вівторок, 2 лютого.

Дмитро Разумков закрив четверту сесію.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.


13:10 За основу 281 голосом «за» прийнято проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення порядку видалення зелених насаджень №3805.


13:05 Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «За Українську Бесарабію».


12:59 Верховна Рада прийняла за основу і в цілому проект Закону про внесення змін до статті 3 Закону України "Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки" №4538.


12:52 Народні депутати підтримали пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука про зміни у черговості розгляду питань порядку денного і перенесення для розгляду зараз проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях №3952.

Законопроект доповідає народний депутат Руслан Стефанчук.

Метою законопроекту підвищення прозорості діяльності органів управління та посадових осіб юридичних осіб публічного права, державних підприємств, державних організацій, що мають на меті одержання прибутку, господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді.

Змінами до Законів України «Про захист персональних даних», «Про доступ до публічної інформації» пропонується забезпечити відкритість інформації про структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага керівника, заступника керівника юридичної особи публічного права, державного підприємства або державної організації, що має на меті одержання прибутку, особи, яка постійно або тимчасово обіймає посади члена виконавчого органу чи входить до складу наглядової ради господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді. Зазначені юридичні особи пропонується віднести до розпорядників публічної інформації, а відповідна інформація не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що Комітет підтримав прийняття цього законопроекту з пропозицію включити до норм цього законопроекту і підприємства комунальної власності.

Народні депутати 282 голосами підтримали прийняття законопроекту №3952 за основу.


12:46 Прийняття даного законопроекту є необхідним для створення умов належного функціювання та розвитку оборонно-промислового комплексу держави, виведення підприємств з кризи, забезпечення прозорого та сталого управління ними.

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує Верховній Раді проект Закону №3822 прийняти його за основу.

За результатами голосування народні депутати 227 голосами підтримали за основу.


12:43 До порядку денного включено проект Закону про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності №3822.

Проект доповів голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін.

Законопроект передбачає реформування Державного концерну «Укроборонпром», перетворення в акціонерне товариство, державних унітарних підприємств, у тому числі казенних підприємств, що входять до складу Концерну, - в господарські товариства, управління і розпорядження їх майном, а також запровадження корпоративної моделі управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.


12:36 Після закінчення розгляду правок, на яких наполягали автори, законопроект прийнято в цілому 280 голосами «за».


12:27 За результатами голосування законопроект №4672 прийнято за основу 311 голосами і 310 голосами - в цілому.

Зараз депутати розглядають правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання №4613.


12:24 Проектом також передбачається доручити Кабінету Міністрів України у тижневий строк з дня опублікування відповідного закону /йдеться про законопроект/ визначити порядок надання зазначеної компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію на оплату електроенергії населенням.

Комітет з питань бюджету пропонує прийняти законопроект №4672 за основу і в цілому як закон з необхідними редакційними та техніко-юридичними правками.


12:20 До порядку денного було включено проект Закону «Про внесення змін до додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію» №4672.

Законопроект доповів члени Комітету з питань бюджету Володимир Гевко.

Він зазначив, що цим проектом шляхом внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» пропонується в межах загального обсягу видатків, визначених за загальним фондом державного бюджету Міністерству соціальної політики України, передбачити видатки споживання за новою бюджетною програмою «Компенсація у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію на оплату електричної енергії населенням, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), а також багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу» (код 2501410) у сумі 1,4 млрд грн та зменшити на цю суму видатки споживання за  бюджетною програмою «Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі» (код 2501230).


12:12 Головуючий повідомив про погоджену позицію з представниками Кабінету Міністрів про розгляд сьогодні за процедурою ad hoc законопроект №4672.

До порядку денного було включено проект Закону «Про внесення змін до додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію» №4672.

Законопроект доповів члени Комітету з питань бюджету Володимир Гевко.


12:00 Верховна Рада 312 голосами прийняла проект Постанови в цілому.


11:54 Проект Постанови про премії Верховної Ради України для найкращих учасників зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти №4559 доповідає Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.Він зазначив, що Комітет рекомендує прийняти проект Постанови за основу та в цілому.


11:48 За результатами голосування законопроект 258 голосами прийнято за основу і 259 голосами - в цілому.


11:40  Вона зазначила, що потреба у прийнятті цього закону виникає у зв’язку з набуттям чинності Законом України "Про Бюро економічної безпеки України", а саме з дня, наступного за днем його опублікування органи податкової міліції перестають існувати, проте Бюро економічної безпеки України та його територіальні підрозділи ще не будуть створені. Тому, проектом Закону пропонується внести зміни до абзацу третього пункту 1 Розділу ІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» з метою відкласти набуття чинності положеннями даного Закону до дня прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про початок діяльності Бюро економічної безпеки України.

Доповідачка повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4090 за основу і в цілому.


11:33 Після закінчення оголошення запитів народні депутати розпочали розгляд законопроектів.

Проект Закону про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" щодо терміну набрання чинності окремими положеннями №4090 доповідає член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк.


11:26 О. Кондратюк повідомила, що протягом пленарного тижня народними депутатами було внесено 116 запитів, із них до Президента України три депутатські запити, до органів Верховної Ради - один, до Кабінету Міністрів - 63, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 38, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України - 11 запитів народних депутатів.


11:20  На запитання народних депутатів відповів Д. Шмигаль та члени Кабінету міністрів. Запитання стосувалися: забезпечення виплати субсидій населенню у четвертому кварталі 2021 року; щодо трансформації шкіл і можливості навчання у 10-11 класах; забезпечення сімейного виховання для дітей-сиріт; підвищення пенсій та прожиткового мінімуму; цін закачки газу у сховища і його використання для забезпечення населення; використання коштів призначених для виплати пільг і субсидій; виявленого нецільового використання коштів у НАК «Нафтогаз»; призначення керівника місії в НАТО; повернення пільг по електроенергії для жителів 30 кілометрової зони навколо атомних станцій; будівництва спортивних об’єктів для населення.

На цьому «година запитання до Уряду завершилася.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Рудик.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк оголошує депутатські запити.


10:55 На запитання народних депутатів відповідає прем’єр-міністр Денис Шмигаль.


10:51 Міністр на початку виступу нагадала, що Закон України "Про соціальні послуги" працює рік з 2020 р. «Його головною метою є те, щоб кожна людина мала безперешкодний доступ до якісних соціальних послуг за місцем свого проживання. Ці послуги повинні бути гарантованого обсягу і якості. Відповідно до цього Закону та реформи децентралізації саме громада стала центром, який виявляє осіб, що потребують соціальних послуг, оцінює їх потреби, забезпечує їх надання та фінансування. Головна роль держави - встановити правила, встановити стандарти гарантованого обсягу та якості послуг, встановити вимоги до надавачів послуг, визначити нормативи компенсацій і оплати за надання соціальних послуг. А також запровадити механізм контролю і відповідальності за виконання законодавства. І тому ті, хто забезпечують організацію надання послуг, мають виконувати ці правила», - зазначила доповідачка.

Марина Лазебна поінформувала про те, що вже зроблено на виконання Закону України "Про соціальні послуги". За її словами, протягом 2020 р. Урядом ухвалена необхідна нормативна база для регулювання всіх ключових питань надання послуг - від виявлення та оцінки до якості конкретної послуги. 23 послуги вже стандартизовано. Це ті послуги, потреба у яких відчувається найбільше.

Доповідачка поінформувала що це за послуги.

Міністр соціальної політики відповіла на запитання депутатських фракцій і груп, які стосувались: застосування фактичного прожиткового мінімуму для розрахунку розміру пенсій; організації надання соціальних послуг на регіональному рівні, відкриття центрів надання соціальних послуг; забезпечення надання пільг чорнобильцям в умовах децентралізації; захисту соціально незахищених категорій громадян в умовах підвищення тарифів; реформи деінституціалізації.


10:28 Розпочалася "година запитань до Уряду".

Головуючий надав слово для виступу Міністру соціальної політики Марині Лазебній для доповіді про стан та проблеми реалізації Закону України "Про соціальні послуги".


10:23 Спікер нагадав, що у п’ятницю проводиться "година запитань до Уряду". За пропозицією депутатських фракцій і груп члени Кабінету Міністрів будуть відповідати на запитання про стан та проблеми реалізації Закону України "Про соціальні послуги".

 Разумков зазначив, що сьогодні День пам’яті Героїв Крут.

Депутати на його пропозицію вшанували пам’ять всіх загиблих.


10:15 Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Спікер повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і члени Кабінету Міністрів.

 Разумков поінформував про погоджений усіма фракціями такий порядок сьогоднішньої роботи: з 10.00 до 11.00 - "година запитань до Уряду", після цього 30 хвилин буде відведено на оголошення запитів народних депутатів, далі Верховна Рада буде працювати без перерви до 13.00 і відбудеться закриття четвертої сесії.


 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада схвалила створення Бюро економічної безпеки. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва