Президент Польщі Анджей Дуда вирішив, що знайшов компроміс із суспільством

17:25, 25 липня 2017
«Не вгадав», — вважає польська громада.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент Польщі Анджей Дуда підписав один з трьох суперечливих законів в рамках польської судової реформи, ініційованої урядом. Йдеться про закон про суди загальної юрисдикції.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на польське інтернет-видання «Wyborcza.pl».

Відповідно до закону, міністр юстиції, який одночасно обіймає посаду генерального прокурора, набуває повноважень призначати і звільняти голів судів загальної юрисдикції без консультацій з представниками органів правосуддя.

Це було одне з положень судової реформи, проти якої на демонстраціях виступило польське суспільство, що побачило в цьому загрозу незалежності судів.

Напередодні Анджей Дуда заявив, що два інших скандальних закони — про Верховний суд та Національну раду суддів, — прийняті на минулому тижні Сенатом, він все ж заветує.

«Закон про Національну раду суддів і Верховний суд не стане частиною польської правової системи. Я сподіваюся, що за допомогою експертів в області права за кілька місяців будуть готові нові проекти», — заявив польський глава держави під час виступу в президентському палаці у Варшаві.

У цих законах міністр юстиції також впливав на вибір глави Верховного суду, а від симпатій депутатів парламенту залежав вибір членів Національної судової ради — органу, який призначає суддів.

Подібним рішенням президент Польщі, очевидно, розраховує знайти спільну мову з опозицією, яка назвала судові закони «замахом на демократію».

Нагадаємо, що їх прийняття супроводжувалося масовими протестами і різкою критикою з боку Єврокомісії.

Однак таке половинчасте рішення навряд чи задовольнить польське суспільство, яке чекає повного скасування, запропонованої урядом, версії судової реформи.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд