Іран планує напад на Саудівську Аравію та Ірак, — The Wall Street Journal

08:21, 2 листопада 2022
Саудівська Аравія побоюється нападу з боку Ірану, який хоче відвернути увагу від протестів.
Іран планує напад на Саудівську Аравію та Ірак, — The Wall Street Journal
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Саудівська Аравія попередила США про те, що Іран готується «найближчим часом» здійснити напад на неї та Ірак. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal із посиланням на посадовців Саудівської Аравії та США.

Зазначається, що так Іран прагне відволікти увагу населення від антиурядових протестів, які тривають понад місяць.

Саудівські посадовці заявили американським колегам із посиланням на власні розвіддані, що Іран готовий здійснити напади як на їхнє королівство, так і на іракське місто Ербіль, намагаючись відвернути увагу від внутрішніх протестів, які вирують у країні з вересня.

У відповідь на попередження Саудівська Аравія, США і кілька інших сусідніх держав підвищили рівень бойової готовності своїх збройних сил. А в Раді національної безпеки Білого дому підтвердили, що стурбовані інформацією і готові відповісти на напад з боку Ірану.

«Ми стурбовані картиною загрози та перебуваємо в постійному контакті через військові і розвідувальні канали з саудитами. Ми без вагань будемо діяти на захист наших інтересів і партнерів в регіоні», – зазначив співрозмовник WSJ.

З кінця вересня Іран вже атакував північний Ірак десятками балістичних ракет і безпілотників, один з яких був збитий американським військовим літаком, коли той прямував до міста Ербіль, де базуються війська США.

Приводом до атаки Тегеран назвав розпалювання заворушень усередині Ірану курдськими сепаратистськими угрупованнями, що базуються в Ербілі.

Крім того, іранська влада публічно звинувачувала Саудівську Аравію, США та Ізраїль у підбурюванні до антиурядових протестів у країні, а також вимагала від саудитів обмежити трансляцію демонстрацій через свої ЗМІ.

Іран раніше вже звинувачували в атаках на об’єкти Саудівської Аравії через повстанців-хуситів, які Тегеран підтримує в Ємені (тоді як Ер-Ріяд очолює коаліцію арабських держав, які вторглися в Ємен у 2015 році на прохання тодішнього єменського президента).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва