ЄС може реформувати фонд військової допомоги Україні на 5 млрд євро — ЗМІ

19:35, 20 січня 2024
Деякі країни вважають, що Європейський фонд світу стає менш ефективним, оскільки більша частина майбутніх поставок здійснюватиметься за рахунок нових закупівель озброєнь, а не наявних запасів.
ЄС може реформувати фонд військової допомоги Україні на 5 млрд євро — ЗМІ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Зовнішньополітичне відомство ЄС представило державам-членам пропозицію щодо реформування фонду, який надає військову підтримку Україні, оскільки блок переходить від надання зброї з наявних запасів до закупівлі нової, передає Bloomberg із посиланням на відповідний документ.

У документі викладено умови створення раніше запропонованого Фонду допомоги Україні з річним бюджетом близько 5 млрд. євро (5,4 млрд. доларів), про який члени блоку не змогли домовитися.

У рамках поточного механізму фінансування – Європейського фонду миру країни-члени ЄС отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні. Розмір фонду кілька разів збільшувався, проте рішення про виділення та виплату коштів потребують одностайної підтримки.

«Країни-члени ЄС сперечаються щодо ставок відшкодування та використання фонду для компенсації закупівель, а Угорщина заблокувала восьмий транш фінансування для компенсації країнам ЄС за постачання», - пише Bloomberg.

Представники деяких країн, у тому числі й Німеччини, висловили припущення, що Європейський фонд світу стає менш ефективним, оскільки більша частина майбутніх поставок здійснюватиметься за рахунок нових закупівель озброєнь, а не наявних запасів.

Інші країни-члени хотіли б, щоб фонд допомоги був вбудований до Європейського фонду миру. Але є й ті, хто бажає зберегти нинішній механізм.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва