Українцям роздадуть гроші на оплату комуналки: хто не потрапить до списку щасливчиків

18:09, 1 січня 2023
Без субсидії можуть залишитись сім'ї, у складі яких є повнолітні безробітні.
Українцям роздадуть гроші на оплату комуналки: хто не потрапить до списку щасливчиків
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні розмір субсидій може сягати кількох тисяч гривень. Програму продовжили і на 2023 рік, а допомога залишається монетизованою, тобто виплачується готівкою. Про це повідомляє «Обозреватель».

Як рахують субсидію:

Для кожного українця рахують ту частину витрат на комуналку, яку він може платити самостійно. На решту суми – дають грошову компенсацію. Обов'язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім'ї за встановленою формулою та залежить виключно від доходів сім'ї:

  • обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;
  • середньомісячний сукупний дохід поділяється на кількість членів сім'ї та визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць, встановлений на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2022 становить 2393 грн);
  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15% і в такий спосіб визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

Доходи враховуються за III-IV квартали попереднього календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалюваного сезону (травень) та за I-II квартали поточного календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону (жовтень).

Під час призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються у розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року, а у разі призначення житлової субсидії з початку неопалюваного сезону доходи у вигляді пенсії враховуються у розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

Формула розрахунку субсидії:

Субсидія = плата за ЖКП у межах норм та нормативів – обов'язковий платіж

Кому не дадуть субсидію:

  • якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. м для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. м для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей);
  • хтось із складу домогосподарства або член сім'ї протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії щось купив на 50 тис. грн або більше;
  • хтось із складу сім'ї має у власності більше одного житлового приміщення (квартиру, будинок), крім житлових приміщень у гуртожитках та житла:
  • має на депозитному банківському рахунку (рахунках) наявні кошти у сумі, що перевищують 100,0 тис. грн, або облігації внутрішньої державної позики на загальну суму, що перевищує 100 тис. грн;
  • у власності є транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше п'яти років (крім мопеда та причепа), та/або більше одного транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше 15 років (крім мопеда та причепа).

Також без субсидії можуть залишитись сім'ї, у складі яких є повнолітні безробітні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Яковлєв
    Олександр Яковлєв
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду