Коли і як відзначати Масляну у 2023 році

07:00, 19 лютого 2023
Святкування Масляної починається за 56 днів до Великодня, тому дата змінюється щороку.
Коли і як відзначати Масляну у 2023 році
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Масляна — це народне свято проводів зими й зустрічі весни, яке відзначають цілий тиждень і печуть млинці.

Масляний тиждень або Сирна седмиця - це останній тиждень перед Великим постом. Святкування Масляної починається за 56 днів до Великодня, тому дата змінюється щороку. У 2023 році Великдень випадає на 16 квітня, значить, Масляний тиждень у 2023 році розпочнеться в понеділок, 20 лютого, і закінчиться в неділю, 26 лютого.

Свято Масляної прийшло до нас із язичницької культури і спочатку було пов'язане з днем весняного рівнодення - народ проводжав зиму і зустрічав весну. Але після прийняття християнства виявилося, що традиційний час свята випадає якраз на Великий піст, тому Масляну довелося змістити - на останній тиждень перед постом. 

За церковною традицією на Масляну вже не можна їсти м'ясо, але можна інші скоромні продукти. Також на Сирній седмиці скасовується піст в середу і п'ятницю. За Масляний тиждень люди намагаються наїстися молочних продуктів, яєць, риби і головної страви - млинців, аби потім мати сили витримати довгий піст.

Млинці пекли впродовж усієї Масляної - на честь слов'янського бога Сонця Ярила, а в кінці святкування спалювали опудало - Мару, яка символізувала смерть і народження природи. 

Кожен день Масляної має свою назву і значення.

Понеділок - зустріч Масляної

У перший день Масляної вдома робили прибирання і пекли перші млинці. Ними обов'язково пригощали жебраків і незаможних людей, або залишали млинці поруч з будинком - на помин покійних родичів. У перший день можна було ходити в гості або приймати гостей, а ще в понеділок встановлювали опудало  Масляної. 

Вівторок - Загравання 

У цей день проходили оглядини - батьки поспішали засватати дітей до початку посту. Хто хотів, міг сам пошукати свою половинку без допомоги батьків - наприклад, на гуляннях або в гостях.

Середа - Тещині млинці

У третій день тижня зять повинен йти в гості до тещі. За кількістю частування на столі у тещі можна було судити про те, як сильно напартачив зять за минулий рік. І чим дружелюбнішою буде теща цього дня - тим щасливішим буде життя молодого подружжя.

Четвер - Розгуляй, Широка Масляна

Це день розваг. Закінчувалися прибирання та всі господарські справи і починалися катання на санях, кулачні бої, стрибки через багаття та інші веселощі.

П'ятниця - Тещині вечірки

У цей день теща повинна їхати з візитом до зятя. Але їхала вона не одна, а з подругами і родичами. Млинці, звичайно, зять не готував - це робила його дружина - але весь вечір повинен був всіляко потурати тещі і гостям. 

Субота - Посиденьки зовиці

Заміжні жінки запрошували в гості сестер чоловіка (зовиць), пригощали їх млинцями і вручали подарунки. Також разом ворожили на майбутнє.

Неділя - Проводи Масляної 

Цю неділю ще називають Прощеною. Цього дня закінчували святкувати, просили один у одного вибачення за скоєні образи та самі прощали кривдників. За традицією, зустрівшись, люди говорили один одному:" Прости мене", а у відповідь чули: "Бог тебе простить". Також в цей день поминали покійних і спалювали опудало Масляної.

Раніше ми писали, коли почнеться Великий піст. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді