Коли виплату пенсій можуть заблокувати: пенсіонерам нагадали про важливий нюанс

11:51, 5 грудня 2023
Якщо не витрачати і не знімати гроші з рахунків протягом пів року, виплати можуть заблокувати.
Коли виплату пенсій можуть заблокувати: пенсіонерам нагадали про важливий нюанс
Фото: informator.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Пенсіонерам радять знімати нараховані виплати з картки. Причина в тому, що якщо не витрачати і не знімати гроші з рахунків протягом пів року, виплати можуть заблокувати. Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дар’я Марчак в ефірі телемарафону.

«Я б хотіла всіх заспокоїти і сказати, що насправді механізм працює вже давно, багато років, і це постійна практика того, як працює система соціальних виплат і пенсій» – заявила вона.

За словами Марчак, зараз відомство має намір послабити і спростити цей механізм, щоб адаптувати його для тих українців, які тимчасово проживають за кордоном або в прифронтовій зоні.

Чинне законодавство передбачає, що якщо півроку не знімають кошти з пенсійної картки, то нарахування пенсій зупиняється.

«Ми не знаємо, що з цією людиною могло статися, і щоб гроші платників ЄСВ не сплачувалися в такий спосіб, що вони просто лежать і не використовуються ніким, ще кілька років тому було запроваджено цей механізм», – пояснила Марчак.

Однак, зупинка нарахувань не означає позбавлення пенсії, підкреслює заступник міністра. Пенсія просто акумулюється на рахунках ПФУ, її виплату можна легко відновити, якщо пройти фізичну ідентифікацію.

Як пройти ідентифікацію в Пенсійному фонді

Міністерство значно розширило інструменти для проходження ідентифікації, якщо людина не може особисто прийти до Пенсійного фонду.

Зараз це можна зробити так:

  • зв’язатися зі співробітником ПФУ по відеозв’язку;
  • пройти ідентифікацію в електронному кабінеті ПФУ з “Дія.Підпис”;
  • надіслати лист до Пенсійного фонду.

Якщо пенсіонер перебуває за кордоном, він також може вирішити це питання в українському консульстві.

Як нараховують пенсії на тимчасово окупованих територіях

«Ми провели велику роботу, щоб наші громадяни, які опинилися на окупованій території, могли і далі отримувати свої пенсійні виплати», — сказала Марчак щодо виплат тим, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях України.

За її словами, «було змінено механіку того, яким чином здійснюються виплати».

Виплати через “Укрпошту” переведено на банківські рахунки, щоб пенсіонер міг скористатися будь-якою можливістю отримати гроші. Але навіть якщо людина не має можливості знімати пенсію з картки або отримувати її через “Укрпошту”, її пенсія все одно накопичується протягом трьох років.

«Станом на зараз цей термін для тих людей, які отримували пенсії на тимчасово окупованих з 24 лютого 2022 року територіях, поки що не є актуальним. Якщо стане актуальним, будемо вирішувати», – додала заступниця міністра.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду