Трильйони ультрадрібних часток, що проникають до легень – ТОП найнебезпечніших домашніх приладів

11:12, 25 грудня 2025
telegram sharing button
facebook sharing button
viber sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
Дослідники з Пусанського національного університету виявили серйозне забруднення повітря в квартирах через тостери, аерогрилі та старі фени.
Трильйони ультрадрібних часток, що проникають до легень – ТОП найнебезпечніших домашніх приладів
Фото: MOYO
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вчені з Пусанського національного університету встановили, що звичайні побутові прилади можуть стати джерелом небезпечного забруднення повітря в квартирах. Дослідження, опубліковане в Journal of Hazardous Materials, показало, що деякі пристрої виділяють трильйони ультрадрібних часток (UFPs), які легко проникають у глибокі відділи легень.

Найнебезпечнішим приладом виявився звичайний тостер: навіть працюючи порожнім, він виділяє до 1,73 трильйона ультрадрібних часток за хвилину. До списку найбільш «брудних» пристроїв потрапили також аерогрилі — через високу температуру та циркуляцію повітря, а також старі фени з колекторними двигунами постійного струму, які виробляють у 10–100 разів більше часток, ніж сучасні безщіточні моделі.

Ультрадрібні частки настільки малі, що не затримуються у носоглотці і потрапляють безпосередньо в легені. Комп’ютерне моделювання підтвердило, що це особливо небезпечно для дітей, чиї дихальні шляхи значно вужчі.

Окрім механічного пилу, викиди містять важкі метали — мідь, залізо, алюміній та титан. Ці речовини виділяються з нагрівальних елементів та моторів під час тертя або нагрівання. Постійне вдихання такого «коктейлю» підвищує ризик розвитку астми, діабету, серцево-судинних захворювань та хронічних запалень.

Автори дослідження радять під час роботи тостера чи аерогриля обов’язково провітрювати приміщення або вмикати витяжку. При виборі фену варто віддавати перевагу моделям із безщітковими моторами, а тостери слід регулярно очищувати від крихт, що зменшить кількість шкідливих часток.

Дослідники також відзначають, що літні люди, які часто харчуються на самоті, ризикують зіткнутися з погіршенням якості харчування та ослабленням здоров’я, підтвердили висновки аналізу міжнародних досліджень, проведеного Університетом Фліндерса.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший