Українцям доведеться офіційно доплатити за «безкоштовну» медицину – Зеленський підписав закон

16:18, 19 липня 2022
Закріплюється безоплатне надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнту не більше ніж в обсягах, визначених договором на медичне обслуговування, та дозволяється лікарням надавати послуги пацієнтам за плату, розмір якої буде встановлювати заклад охорони здоров’я.
Українцям доведеться офіційно доплатити за «безкоштовну» медицину – Зеленський підписав закон
Фото: meta.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт № 6306 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги, який передбачає, що громадянам доведеться офіційно доплатити з власних кишень за «безкоштовну» медичну допомогу, та забороняє платити лікарям та медичним працівникам зарплатню, що менша за мінімальну. Документ вже опубліковано у газеті «Голос України».

Законопроєктом передбачено виключення з програми медичних гарантій високоспеціалізованої медичної допомоги. До слова третинна (високоспеціалізована) медична допомога - медична допомога, що надається в амбулаторних або стаціонарних умовах у плановому порядку або в екстрених випадках і передбачає надання консультації, проведення діагностики, лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, ведення фізіологічних станів (під час вагітності та пологів) із застосуванням високотехнологічного обладнання та/або високоспеціалізованих медичних процедур високої складності; направлення пацієнта відповідно до медичних показань для надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги з іншої спеціалізації.

Як пояснив очільник комітету з питань здоров’я нації Михайла Радуцький вторинна допомога буде об’єднана з третинною (високоспеціалізованою). В остаточній редакції законопроєкту передбачено в рамках медичних гарантій надання спеціалізованої медичної допомоги. Разом з тим передбачено, що спеціалізована медична допомога надається безоплатно в закладах охорони здоров’я, що забезпечують надання такої допомоги, з якими головний розпорядник бюджетних коштів уклав договір про медичне обслуговування населення (у межах, визначених договором). Простіше кажучи, тепер офіційно можна почути: грошей на вас немає, вибачте.

Також передбачається, що заклади охорони здоров'я державної та комунальної форм власності можуть надавати послуги з медичного обслуговування, які не покриваються програмою медичних гарантій з медичного обслуговування населення, та в інших випадках, встановлених Кабінетом Міністрів України, за плату від юридичних і фізичних осіб. Плата за такі послуги з медичного обслуговування встановлюється закладами охорони здоров’я самостійно. При цьому, за словами очільника профільного парламентського комітету Михайла Радуцького передбачається, що уряд буде встановлювати відсоток рентабельності платних послуг. Разом з тим у самому законі відсутня норма про обмеження рентабельності платних послуг.

Водночас підписаним законом посилено соціальні гарантії медичних працівників. Встановлено, що оплата праці у державних та комунальних закладах охорони здоров’я має бути у розмірі, не нижчому, ніж визначено Кабінетом Міністрів України, у тому числі з дотриманням гарантій щодо мінімальної заробітної плати.

Крім цього на час карантину законом дозволено залучати до надання медичної допомоги в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, працівників аптек, студентів медичних вишів старших курсів, лікарів-інтернів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Документ вже зареєстровано у Верховній Раді.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва