Нацрада зможе накласти заборону на роботу будь-якого онлайн-ЗМІ, документ

10:22, 5 серпня 2022
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зможе без рішення суду накласти заборону на розповсюдження онлайн-медіа.
Нацрада зможе накласти заборону на роботу будь-якого онлайн-ЗМІ, документ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, в Україні готуються ухвалити законопроект про медіа 2693-д, поданий Микитою Потураєвим ще у липні 2020 року. На сайті Верховної Ради, що примітно, немає фінального тексту поправок станом на 2022 рік, але вже є висновок Головного науково-експертного управління ВР.

Відповідно до тексту, який поширюється у ЗМІ, фінальна версія законопроекту передбачатиме можливість Національної ради з питань телебачення та радіомовлення без рішення суду застосовувати заходи реагування до медіа:

1) припис, який застосовується за рішенням Національної ради;

2) штраф, який застосовується за рішенням Національної ради;

3) анулювання ліцензії за рішенням Національної ради або за рішенням суду у порядку, визначеному статтею 116 цього Закону;

4) скасування реєстрації за рішенням Національної ради або за рішенням суду у порядку, визначеному статтею 116 цього Закону;

5) заборона видання та розповсюдження друкованого медіа за рішенням Національної ради або за рішенням суду у порядку, визначеному статтею 116 цього Закону;

6) тимчасова заборона розповсюдження онлайн-медіа за рішенням Національної ради;

7) заборона розповсюдження онлайн-медіа за рішенням Національної ради або за рішенням суду у порядку, визначеному статтею 116 цього Закону.

Європейська федерація журналістів (EFJ) вже заявила, що поділяє заклик своїх українських членських організацій, Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежної профспілки ЗМІ України до української влади привести законодавство про ЗМІ у відповідність до Європейських стандартів свободи преси.

«Законопроект про ЗМІ, внесений у 2020 році народним депутатом Микитою Потураєвим, містить багато положень, що суперечать європейським цінностям. Він пропонує надати довільні та непропорційні регулюючі повноваження національному регулятору, Національній раді з телерадіомовлення, яка матиме повноваження не лише щодо аудіовізуальних засобів масової інформації, але також щодо друкованих та цифрових засобів масової інформації», - повідомляє Європейська федерація журналістів у своєму офіційному пресрелізі.

«Предбачене законопроектом примусове регулювання в руках повністю підконтрольного уряду регулятора - гідний приклад найгірших авторитарних режимів. Він має бути відкликаний. Державі, яка застосовуватиме такі положення, просто не місце в Європейському Союзі», - заявив генеральний секретар EFJ Рікардо Гутьєррес.

«Регулювання ЗМІ має здійснюватися незалежним від уряду органом, і його метою має бути незалежність ЗМІ, а не контроль над ЗМІ», — додав Гутьєррес, закликавши українську владу вступити у відвертий діалог з представницькими організаціями журналістів, а також звертатися за порадою та досвідом до Венеційської комісії та служб Європейського Союзу.

«НСЖУ закликає українську владу відкликати цей законопроект та розробити спеціальний законопроект для регулювання аудіовізуальних ЗМІ відповідно до директив ЄС. Ми готові до діалогу з владою для розробки нового закону про ЗМІ відповідно до європейських правових стандартів», — заявив президент НСЖУ Сергій Томиленко.

«Автори цього законопроекту стверджують, що його потрібно ухвалити негайно, щоб наблизити Україну до Європи! Але насправді цей законопроект відокремлює нас від Європи», – сказав президент Незалежної профспілки ЗМІ України Сергій Штурхецький.

Зазначимо, що після оголошення уряду, що законопроект готовий до голосування найближчим часом, Європейська федерація журналістів надіслала листа Кабміну з критикою законопроекту про медіа. Також лист направлений Урсулі фон дер Ляйєн, щоб привернути її увагу до того, що закон про медіа, який хоче ухвалити уряд та Верховна Рада, віддаляє Україну від вступу до ЄС, а не наближає.

Нижче наводимо лист Європейської федерації журналістів.

 Також наводимо текст законопроекту, який розповсюджується у ЗМІ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду