Які зміни до закону про нотаріат внесені новим законом про приватизацію

14:29, 12 серпня 2022
За новим законом внесення до Єдиного реєстру боржників державного або комунального підприємства не є підставою для відмови у посвідченні договору купівлі-продажу, укладеного у процесі приватизації єдиного майнового комплексу.
Які зміни до закону про нотаріат внесені новим законом про приватизацію
Фото: пресслужба ФДМУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Наразі на підпис Президенту Володимиру Зеленському передано Закон про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та інших законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави (законопроект 7451 ухвалено Радою в цілому 28 липня). Цікаво, що раніше в ефірі телемарафону міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов повідомив, що закон вже підписано, однак в картці законопроекту про це поки не зазначається.

Документ змінює правила проведення приватизації. Зокрема передбачається, що приватизація майна тепер буде здійснюватися без згоди іпотекодержателя чи іншого кредитора. Також не є перешкодою і інша заборгованість. Отже, підприємство з боргами зможе отримати нового чи «нового/старого» власника до погашення заборгованості.

Змінами до частини 5 статті 15 Закону «Про виконавче провадження» передбачено, що після переходу в процесі приватизації права власності на єдиний майновий комплекс державного або комунального підприємства виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну такого державного або комунального підприємства як сторони виконавчого провадження покупцем відповідного єдиного майнового комплексу. Отже, кредитор не зможе блокувати процес приватизації, але може потенційно взяти в ньому участь і, в будь-якому разі з ним розрахуються.

Вносяться зміни до Закону України «Про нотаріат», за якими:

Внесення до Єдиного реєстру боржників державного або комунального підприємства не є підставою для відмови у посвідченні договору купівлі-продажу, укладеного у процесі приватизації єдиного майнового комплексу державного або комунального підприємства (пункт 81 ч. 1 статті 49 цього закону доповнено відповідним абзацом другим).

Наявність заборони відчуження або накладеного виконавцем у процесі виконавчого провадження арешту державного або комунального майна, крім арешту, накладеного у кримінальному провадженні, відсутність згоди кредитора на продаж державного або комунального майна, що перебуває в заставі (іпотеці), не є підставою для відмови в нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу, що укладається у процесі приватизації єдиного майнового комплексу державного або комунального підприємства, до складу якого входить таке майно. При цьому згода кредитора на укладення такого договору не вимагається (статтю 55 після частини третьої доповнено новою частиною).

Також Закон про нотаріат доповнено розділом V «Прикінцеві положення» такого змісту:

Установити, що тимчасово, на період приватизації об’єктів спиртової та лікеро-горілчаної галузі в рамках Програми реформування та розвитку спиртової галузі, наявність заборони відчуження або накладеного виконавцем у процесі виконавчого провадження арешту майна Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт», а також відсутність згоди кредитора на продаж такого майна, якщо воно перебуває в заставі (іпотеці), не є підставою для відмови в нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу такого майна, який укладається у процесі приватизації».

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Кабінет Міністрів передав в управління Фонду держмайна для подальшої приватизації держпідприємство «Укрспирт» та ще близько 40 об’єктів. Відповідне рішення закріплено розпорядженням уряду №683 від 26 липня.

Окрім «Укрспирту» Фонду держмайна, серед іншого, передали Державне підприємство “Дирекція з будівництва та управління національного проекту “Повітряний експрес” та інших інфраструктурних об’єктів Київського регіону”, а також державне підприємство «Антонов фінанс», яке свого часу було створене для передачі в лізинг літаків Ан 148\158. До слова, реалізацію проєкта пасажирського залізничного сполучення «Повітряний експрес», який було започатковано за часів президентства Віктора Януковича, уряд припинив за тиждень до початку війни з РФ.

Крім цього, урядовці планують у подальшому продати низку підприємств, якими керувала Національна академія наук. Йдеться, зокрема, про державне підприємство “Науково-інженерний центр зварювання та контролю в галузі атомної енергетики України Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона  НАН України”, дочірнє підприємство “Зварювальні технології” НТК «ІЕЗ ім. Є. О. Патона» НАН України; державне підприємство “Науково-технічний центр імунобіотехнології” НТК “Інститут монокристалів”  НАН України”.

Епопея з приватизацією «Укрспирту» триває вже не перший рік. Наприкінці 2021 року колишній в. о. голови «Укрспирту» Сергій Блескун повідомив, що 75% майна «Укрспирту» передано на приватизацію. За його даними продано 20 заводів з 41. По частині підприємств тривають суди.

У липні 2022 року Мінагрополітики закликало розблокувати приватизацію спиртзаводів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді