Кабмін вирішив продати заводи «Укрспирт» та держпідприємство «Повітряний експрес»

08:30, 10 серпня 2022
Підприємства передані в управління Фонду держмайна для подальшої приватизації.
Кабмін вирішив продати заводи «Укрспирт» та держпідприємство «Повітряний експрес»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів передав в управління Фонду держмайна для подальшої приватизації держпідприємство «Укрспирт» та ще близько 40 об’єктів. Відповідне рішення закріплено розпорядженням уряду №683 від 26 липня.

Окрім «Укрспирту» Фонду держмайна, серед іншого, передали Державне підприємство “Дирекція з будівництва та управління національного проекту “Повітряний експрес” та інших інфраструктурних об’єктів Київського регіону”, а також державне підприємство «Антонов фінанс», яке свого часу було створене для передачі в лізинг літаків Ан 148\158. До слова, реалізацію проєкта пасажирського залізничного сполучення «Повітряний експрес», який було започатковано за часів президентства Віктора Януковича, уряд припинив за тиждень до початку війни з РФ.

Крім цього, урядовці планують у подальшому продати низку підприємств, якими керувала Національна академія наук. Йдеться, зокрема, про державне підприємство “Науково-інженерний центр зварювання та контролю в галузі атомної енергетики України Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона  НАН України”, дочірнє підприємство “Зварювальні технології” НТК «ІЕЗ ім. Є. О. Патона» НАН України; державне підприємство “Науково-технічний центр імунобіотехнології” НТК “Інститут монокристалів”  НАН України”.

Епопея з приватизацією «Укрспирту» триває вже не перший рік. Наприкінці 2021 року колишній в. о. голови «Укрспирту» Сергій Блескун повідомив, що 75% майна «Укрспирту» передано на приватизацію. За його даними продано 20 заводів з 41. По частині підприємств тривають суди.

У липні 2022 року Мінагрополітики закликало розблокувати приватизацію спиртзаводів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7451 про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та інших законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави», що передбачає спрощення процедури приватизації.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Ярослав Конощук

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва