Рада дозволила українцям розривати договори купівлі-продажу квартир, якщо будинок не було вчасно введено в експлуатацію

15:38, 17 серпня 2022
Покупцю надається можливість розривати договір купівлю-продажу квартири через порушення строку прийняття в експлуатацію будинку більш як на шість місяців, крім випадків, якщо таке порушення зумовлено форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили), що підтверджено у встановленому законом порядку. Перебіг цього строку зупиняється на період оскарження рішень, дій або бездіяльності державних органів, якщо такі рішення, дії або бездіяльність впливають на строк прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.
Рада дозволила українцям розривати договори купівлі-продажу квартир, якщо будинок не було вчасно введено в експлуатацію
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №5091 про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому, яким пропонується надати покупцю право розривати договір купівлі-продажу квартири за умови, якщо будинок було введено в експлуатацію на 6 місяців пізніше проєктного терміну. За відповідне рішення проголосували 257 народних депутатів.

Законом, зокрема, передбачено зобов’язання забудовника розкрити на вебсайті детальну інформацію про майбутній будинок та оновлювати її щомісяця. За порушення вимог щодо розкриття інформації про багатоквартирний будинок, що будується, на замовника будівництва (девелопера будівництва, управителя фонду фінансування будівництва) накладається штраф у розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року, у якому накладається штраф.

Також серед іншого передбачено, що за наявності обгрунтованих зауважень з боку власника квартири стосовно нерухомості та щодо виявлених будівельних недоліків продавець зобов’язаний забезпечити безоплатне усунення недоліків у 15-денний строк з дня подання зауважень або в інший узгоджений сторонами строк чи забезпечити безоплатне повторне виконання робіт, щодо яких допущено недоліки, встановлення обладнання чи виготовлення непоставленої чи пошкодженої речі (обладнання) не нижчої якості.

Стаття 18 закону надає можливість покупцю розривати договір купівлю-продажу квартири через порушення строку прийняття в експлуатацію будинку  більш як на шість місяців, крім випадків, якщо таке порушення зумовлено форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили), що підтверджено у встановленому законом порядку. Перебіг цього строку зупиняється на період оскарження рішень, дій або бездіяльності державних органів, якщо такі рішення, дії або бездіяльність впливають на строк прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.

Продавець, у свою чергу  має право вимагати розірвання договору купівлі-продажу квартири  у разі:

1) прострочення внесення покупцем першого платежу більш як на 30 календарних днів;

2) прострочення внесення покупцем наступних платежів більш як на 45 календарних днів.

При цьому передбачається, що забудовник може продавати квартири лише після реєстрації Мінюстом кожної з них, як окремого об’єкта майнових прав.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», стало відомо, які варіанти житла розглядає держава для переселенців. Йдеться про компенсацію грошей на оренду житла та модульні містечка.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси