СБУ зможе надавати бізнесу та громадянам обов'язкові для розгляду пропозиції і вносити застереження

20:18, 28 серпня 2022
Служба безпеки України зможе вносити фізичній чи юридичній особі обов’язкові для розгляду застереження про те, що діяння особи створюють умови для виникнення чи реалізації загроз державній безпеці або підвищують ризики державної безпеки.
СБУ зможе надавати бізнесу та громадянам обов'язкові для розгляду пропозиції і вносити застереження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридича газета», народний депутат від «Слуги народу» Мар’яна Безугла разом з колегами по фракції зареєструвала законопроект 7684, яким вводиться можливість проведення контррозвідувальних заходів до ухвалення рішення суду, а саме спостереження за особою, аудіо-, відеоконтроль особи, зняття інформації з електронних комунікаційних мереж тощо.

Він має назву «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення спроможності суб’єктів контррозвідувальної діяльності у протидії широкомасштабній військовій агресії Російської Федерації проти України».

Також даним законопроектом у Законі «Про контррозвідувальну діяльність» вводяться нові опції СБУ.

Так, з метою попередження, своєчасного виявлення і припинення протиправних посягань на державну безпеку України органи та підрозділи Служби безпеки України, що здійснюють контррозвідувальну діяльність, а також в разі виявлення  ними осіб, які потребують попереджувального впливу, оголошують їм офіційне  застереження, надають рекомендації, а  також вживають інших передбачених законом заходів з управління ризиками державної безпеки.

А саме у законі з’явиться стаття 8-4 «Рекомендації Служби безпеки України з питань забезпечення державної безпеки».

Відповідно до неї Служба безпеки України при здійсненні контррозвідувальної діяльності може надавати державним органам, органам місцевого самоврядування, утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форм власності та посадовим (службовим) особам рекомендації, тобто обов'язкові для розгляду пропозиції, які стосуються питань забезпечення державної безпеки, усунення причин і умов, що можуть сприяти реалізації загроз державній безпеці або підвищенню ризиків державної безпеки, шляхів мінімізації та/або нейтралізації негативних наслідків реалізації загроз державній безпеці, а також управління ризиками державної безпеки. Рекомендації Служби безпеки України не можуть містити вимог щодо обмеження прав та свобод людини і громадянина.

Рекомендації надаються за підписом керівника функціонального підрозділу Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України відповідно до компетенції.

Про результати розгляду рекомендацій суб'єкт, якому вони адресовані, письмово повідомляє відповідний  функціональний підрозділ Центрального управління або регіональний орган Служби безпеки України протягом 10 робочих днів.

Ще один засіб (Стаття 8-5) - це офіційне застереження.

Офіційне застереження – роз’яснення Службою безпеки України фізичній  чи юридичній особі про те, що її діяння (дія або бездіяльність) створюють умови для виникнення чи реалізації загроз державній безпеці або підвищують ризики державної безпеки.

Офіційне застереження здійснюється у формі письмового інформування у  порядку, визначеному актами Служби безпеки України, після проведення Службою безпеки України перевірки та підтвердження отриманих у ході оперативно-службової діяльності відомостей про фізичну або юридичну особу.

Офіційне застереження адресується конкретній фізичній особі або керівнику (уповноваженій відповідальній посадовій особі) юридичної особи і повинне містити:

  • зазначення діяльності, що створює умови для реалізації загроз державній безпеці або підвищує ризики державної безпеки, щодо неприпустимості здійснення якої фізична або юридична особа застерігається;
  • роз’яснення права оскарження офіційного застереження до вищої посадової особи Служби безпеки України або до суду.

З метою ідентифікації осіб або отримання у невідкладних випадках інших необхідних для виконання покладених на неї завдань даних Служба  безпеки України має право на підставі запиту, оформленого відповідно до частини другої цієї статті, одержувати безпосередній доступ до стаціонарних та  рухомих систем і приладів радіоконтролю, аудіо-, відео- та аудіо-/відеоспостереження, а також до відповідних матеріальних носіїв інформації, що належать фізичним особам та/або підприємствам, установам, організаціям недержавної форми власності, – за їх згодою чи за рішенням суду, якщо законом  передбачено надання такого дозволу судом.

Разом із тим, у виняткових випадках, коли невжиття невідкладних заходів може призвести до вчинення злочину проти основ національної безпеки України, терористичного акту, кібератаки, знищення необхідних фактичних даних або зумовить неможливість їх отримання, Голова Служби безпеки України або особа, яка виконує його обов’язки, його заступник або начальник регіонального  органу Служби безпеки України має право прийняти документально оформлене  рішення щодо проведення контррозвідувальних заходів до ухвалення рішення суду.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Наталя Мамченко

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області