Рада відкрила шлях до відновлення фінансування будівництва доріг

15:46, 30 серпня 2022
Верховна Рада схвалила законопроект, який прибирає норму, що гроші дорожнього фонду можуть йти тільки на військові потреби.
Рада відкрила шлях до відновлення фінансування будівництва доріг
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

30 серпня Верховна Рада підтримала законопроект Кабміну 7669 про бюджетні зміни, які прибирають норму, що гроші дорожнього фонду можуть йти тільки на військові потреби та виплату боргів. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Таким чином, законопроект відкриває можливість знову будувати дороги.

ЗА - 241  депутат.

По фракціях:

СН - 187

ЄС - 0

Батьківщина - 0

Платформа за життя та мир - 14

За майбутнє - 7

Голос - 0

Довіра - 16

Відновлення України - 12

Позафракційні - 5

Також 30 серпня парламент схвалив законопроект 7668-д щодо повернення акцизів на паливо. У пояснювальній записці, підписаній міністром інфраструктури Олександром Кубраковим, проект обгрунтовується таким.

«Наразі існує значний дефіцит коштів для фінансування дорожнього господарства.

Існує суттєвий дефіцит коштів для виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, залученими державою або під державні гарантії на розвиток мережі автомобільних доріг загального користування, а для фінансування дорожніх робіт практично зовсім відсутні кошти, що не дає можливості забезпечити утримання мережі автомобільних доріг загального користування державного значення в належному технічному стані, а також проведення аварійно-відновних робіт на ділянках доріг та штучних спорудах, що зазнали руйнувань та пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації», - зазначає Кубраков.

Раніше голова бюджетного Комітету Ради Юрій Арістов заявив, що підтримує "дуже своєчасну ініціативу Кабміну щодо використання коштів державного дорожнього фонду".

«А саме:  спрямувати їх на зведення зруйнованих внаслідок бойових дій доріг та штучних споруд. 

Це передбачає законопроєкт № 7669. Комітет з питань бюджету ВР уже ухвалив рішення, яким рекомендує включити його до порядку денного сесії, визначити невідкладним та скоротити строки внесення альтернативних проєктів.

Інший законопроєкт від Кабміна (№ 7668)  - теж необхідна норма «на вчора». Документ пропонує часткове повернення акцизу на пальне, який був скасований в березні. Тоді це було зумовлено гострою кризою на ринку пального, яку вже вдалось подолати. До того ж,  акциз є основним джерелом наповнення дорожнього фонду. Через податкову лібералізацію він не отримував коштів, а заблокований в фонді залишок спрямовувався на виконання зовнішніх боргових зобов’язань.  

У той же час війна додала чимало проблем із дорогами. За  оперативною інформацією Укравтодору, внаслідок бойових дій зруйновано щонайменше 24,8 тис. км автомобільних доріг та 311 штучних споруд. Для швидкого вирішення проблеми  використовують тимчасові мостові переправи. Але в багатьох випадках цього недостатньо, через значні водні перешкоди необхідні альтернативні варіанти інженерних споруд, аби безпечно і вчасно  доставляти гуманітарну допомогу та інші вантажі. 

Через відсутність коштів у бюджеті роботи наразі виконуються в борг. У той же час дорожні компанії – це величезна кількість робочих місць, що, звісно ж, підбадьорює економіку у важкі часи.

Тому вважаю, що обидва законопроєкти мають бути ухвалені Верховною Радою найближчим часом», - додав він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва