Вищий антикорупційний суд обрав запобіжні заходи голові суду та його помічникам

19:26, 13 вересня 2022
Їх підозрюють у вимаганні та одержанні $1 тис.
Вищий антикорупційний суд обрав запобіжні заходи голові суду та його помічникам
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд 12 та 13 вересня 2022 року обрав запобіжні заходи голові суду та двом помічникам судді, які підозрюються у вимаганні та одержанні $1 тис. неправомірної вигоди.

За версією слідства, суддя вимагав від громадянина грошові кошти за вплив на прийняття рішення іншим суддею одного з районних судів міста Кропивницький щодо непритягнення особи до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння (ст. 130 КУпАП).

Згідно з рішенням ВАКС, голові суду обрано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 148 860 гривень. Помічникам судді обрано запобіжні заходи у вигляді майже 50 тис. гривень застави кожному.

Також на підозрюваних покладено обов’язки прибувати до детектива, прокурора та суду за кожною вимогою; не відлучатися з Кіровоградської області без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання; утримуватись від спілкування зі свідками у справі та іншими підозрюваними; здати на зберігання до Державної міграційної служби свої паспорти для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України.

Строк дії обов’язків – до 6 листопада 2022 року включно.

Нагадаємо, що 26 серпня 2022 року детективами НАБУ за процесуального керівництва прокурора САП та спільно з Управлінням СБУ в Кіровоградській області були здійснені обшуки у судді та його помічників, під час яких, за версією слідства, були вилучені гроші, отримані як неправомірна вигода.

Дії судді та помічників суддів кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 КК – зловживання впливом, а саме одержання неправомірної вигоди, поєднаному з вимаганням такої вигоди, для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, за попередньою змовою групою осіб.

За даними “Судово-юридичної газети” в отриманні неправомірної вигоди підозрюється голова Олександрівського районного суду Кіровоградської області Павло Івченко. На посаду голови суду його було обрано у вересні 2021 року.

А вже 15 вересня в Олександрівському райсуді відбудуться збори суддів, на яких, ймовірно, буде розглянута ситуація, яка виникла з головою суду.

Автор В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді