Всі адвокати, нотаріуси, виконавці, ФОП і держоргани повинні будуть зареєструвати е-кабінет в ЄСІТС

16:15, 5 жовтня 2022
Комітет Верховної Ради прийняв рішення щодо законопроекту про обов’язкову реєстрацію та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) всіма адвокатами, нотаріусами, виконавцями, ФОП і держорганами.
Всі адвокати, нотаріуси, виконавці, ФОП і держоргани повинні будуть зареєструвати е-кабінет в ЄСІТС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

5 жовтня Комітет Верховної Ради з питань правової політики прийняв «рішення про внесення законопроекту щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) окремою категорією суб’єктів».

«Зареєструвати е-кабінет в ЄСІТС повинні всі:

  • адвокати, нотаріуси, виконавці, арбітражні керуючі та судові експерти;
  • державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи;
  • фізичні особи-підприємці», - повідомив голова Комітету, народний депутат від «Слуги народу» Денис Маслов.

«Щоб пришвидшити процес реєстрації, ми встановлюємо строки:

  • юридичні особи приватної форми власності мають створити е-кабінети в ЄСІТС протягом 30 днів після ухвалення законопроекту;
  • ФОПи - протягом 4-х місяців.

І щоб це не було черговим обов’язком на папері, ми вводимо процесуальні наслідки для тих осіб, які не виконають вимоги закону. Це буде реальним стимулом використання електронних кабінетів в ЄСІТС», - підкреслив він.

За його словами, це сприятиме економії державних коштів на поштові відправлення (а це велика стаття витрат судових органів, грошей на яку постійно немає); зручному отриманню процесуальних документів та ознайомленню із ними; зменшенню часу розгляду справ у судах.

«Дякую колегам за спільну роботу та представникам Державної судової адміністрації за активну співпрацю із комітетом у цьому питанні», - додав Денис Маслов.

Втім, не зовсім зрозуміло, навіщо Денис Маслов заявив, що планує реєструвати новий законопроект, якщо його попередній законопроект з цією ж ідею вже зареєстрований 21 липня 2022 року («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями» 7574).

Влітку проект був внесений, у тому числі, членами Комітету ВР з питань правової політики від фракції «Слуга народу» (Денис Маслов, Павло Павліш, Сергій Вельможний). Метою проекту Закону було вказано запровадження обов’язкової реєстрації та використання офіційних електронних адрес у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями.

Нагадаємо, раніше він також вносив законопроект щодо значного підвищення ставок судового збору («Про судовий збір» щодо зміни мінімальної та граничної межі ставок судового збору за подання до суду окремих процесуальних документів» 8047).

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд