У НБУ кажуть, що  ризик припинення роботи «зернового коридору» зберігається

15:17, 20 жовтня 2022
У Нацбанку не виключають блокування морських портів та наголошують, що відчутне зменшення безпекових ризиків можливе у середині наступного року.
У НБУ кажуть, що  ризик припинення роботи «зернового коридору» зберігається
Фото: ukrinform.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Національному банку заявляють про ризик припинення роботи зернового коридору та блокування морських портів України з боку РФ. Про це на брифінгу заявив голова правління регулятора Андрій Пишний.

«Зберігається ризик припинення роботи "зернового коридору" та блокування морських портів України з боку рф. Це значно ускладнить експорт продовольства, зменшить валютні надходження в країну та фінансові можливості аграріїв для проведення посівної кампанії і, відповідно, негативно позначиться на економіці країни як наприкінці цього року, так і наступного року», - зазначив очільник НБУ.

За його словами, Національний банк переглянув ключове припущення прогнозу щодо безпекової ситуації. Базовий сценарій нового макропрогнозу передбачає відчутне зменшення безпекових ризиків лише з середини наступного року. «Відповідно і повноцінне розблокування морських портів, зниження премії за ризик України та збільшення інвестицій у відновлення країни відтерміновано у часі. Якщо термін повномасштабної війни буде тривалішим, то інфляція буде вищою, ніж очікується, а відновлення економіки повільнішим», - зазначив Пишний.

Як відомо, у серпні запрацював «зерновий коридор», що дозволило в кілька разів збільшити постачання українського зерна морем. Це стало результатом домовленості за участі, зокрема РФ. Однак нещодавно офіційні особи РФ заговорили про припинення угоди.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Національний банк очікує сповільнення інфляції у 2023 році до 21% в разі, зокрема, припинення емісійного фінансування бюджету.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду