Рада ухвалила закон про заборону громадянам РФ очолювати банки

13:19, 4 листопада 2022
Згідно з законом фінансовому моніторингу підлягатимуть операції за участю компаній, які зареєстровані в РФ, незалежно від суми операції. Також забороняється громадянам РФ очолювати банки.
Рада ухвалила закон про заборону громадянам РФ очолювати банки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №8008 про внесення змін до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо захисту фінансової системи України від дій держави, яка здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства до окремих стандартів FATF і вимог Директиви ЄС 2018/843, яким передбачається посилена перевірка фінансових операцій за участі компаній з країни-окупанта, а також заборона громадянам РФ очолювати банки. За відповідне рішення проголосували 316 народних депутатів.

Ухваленим законом внесено зміни до статті 20 Закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та зараховано до порогових фінансових операцій фінансові операції у разі, якщо хоча б одна із сторін - учасників фінансової операції має відповідну реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження в державі, яка здійснює збройну агресію проти України, та/або державі (юрисдикції), що не виконує чи неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення (у тому числі дипломатичне представництво, посольство, консульство такої іноземної держави), або однією із сторін - учасників фінансової операції є особа, яка має рахунок у банку, зареєстрованому в зазначених державах (юрисдикції).

Це означає, що, зокрема, фінансовому моніторингу підлягатимуть операції за участю компаній, які зареєстровані в РФ незалежно від суми операції, тобто їх посилено перевірятимуть, що потенційно може затримати в часі проведення транзакцій.

Крім того, громадянам РФ пропонується заборонити очолювати суб’єкти первинного фінансового моніторингу (банки) чи входити до складу їхніх наглядових рад.

У порівнянні з першою редакцією з документу було виключено норму, що передбачала посилену перевірку фінансових операцій за участі олігархів. Як пояснив перший заступник голови комітету з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк, «чекаємо рішення Венеційської комісії по основному Закону про олігархів».  Водночас комітет врахував поправки, які передбачають скорочення строку моніторингу фінансових операцій колишніх можновладців до трьох років після звільнення з посади.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабінет Міністрів пропонує Раді нацбезпеки та оборони заборонити на 10 років держкомпаніям купувати білоруські товари.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду