Суди надто повільно розглядають «справи Майдану», суддів треба дисциплінувати – Офіс Генерального прокурора

17:00, 17 листопада 2022
По «справах Майдану» починають спливати строки притягнення до відповідальності.
Суди надто повільно розглядають «справи Майдану», суддів треба дисциплінувати – Офіс Генерального прокурора
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Офісі Генерального прокурора заявили про великі проблеми з розглядом кримінальних справ, пов’язаних з масовими акціями протесту 2013-2014 років, відомих також як «справи Майдану».

Як зазначив керівник Департаменту організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Офісу Генпрокурора Олексій Донський, прокуратуру дуже непокоїть повільність розгляду судами «справ Майдану».

«Нас дуже непокоїть повільність розгляду справ судами. Часто це нічим не виправдана повільність. Провадження скеровуються нами до суду, є більше вже 150 справ в судах, обвинувачення прокурорами підтримується, однак є величезний дисбаланс між кількістю завершених проваджень та вироками суду. Кожного року цей дисбаланс зростає. Тобто, провадження в суди скеровуються, а вироків немає», - зазначив 17 листопада 2022 року Олексій Донський під час брифінгу, присвяченого «справам Майдану».

Як зазначив прокурор, проблема в тому, що у справ, навіть де є обвинувачені по тяжких злочинах, поступово спливають строки притягнення до кримінальної відповідальності (10 років), окрім справ, де фігурує ст. 115 (умисне вбивство) КК. 

«Із 150 справ близько 70 справ можуть бути закриті по строках. Це справи,  які стосуються як подій листопада-грудня 2013 року, так і справи відносно суддів, прокурорів, викрадень учасників протестів», - розповів Олексій Донський.

Як також підкреслив прокурор, Департамент, яким він керує, фактично оголосив «війну» затягуванню судами розгляду справ. 

«Ми намагаємося активізувати розгляд таких справ. Прокурори вносять величезну кількість клопотань про дотримання розумних строків розгляду справ, це дисциплінує суди. Коли затягування носять системний характер, то у Вищу раду правосуддя скеровуються скарги. Крім того, ініціюються зміни в Кримінальний процесуальний кодекс для мінімізації процесуальних диверсій та скорочення стадій судового процесу. Робимо все, щоб справи були розглянуті з обвинувальними вироками», - розповів прокурор. 

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду