Зеленський підписав закон про уточнення категорій осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації

14:05, 24 листопада 2022
Підписаним законом уточнено категорії заброньованих осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації та не можуть бути зараховані до військового резерву.
Зеленський підписав закон про уточнення категорій осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7687 про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час, яким уточнено категорії осіб, що мають право на відстрочку від призову за мобілізацією.

Підписаним законом уточнено категорії військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації.

Внесено зміни до статті 25 Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та визначено, що бронюванню підлягають категорії осіб, які працюють:

1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

2) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

3) на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;

4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Крім цього, у зв’язку з ліквідацією податкової міліції внесено зміни до статті 23 Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та закріплено право на відсточку від мобілізації за працівниками Бюро економічної безпеки.

Заброньовані військовозобов’язані, згідно з документом, не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Порядок та організація бронювання, переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України.

При цьому зазначається, що під час дії воєнного стану бронювання військовозобов’язаних може також здійснюватися за списком військовозобов’язаних, поданим у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку відповідним органом державної влади, іншим державним органом, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією, зазначеними в частині першій цієї статті.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, в Одесі суд зобов’язав територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надати місцевому жителю відстрочку від мобілізації, оскільки той є студентом.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва