ДСА визначить суди, які будуть підпадати під критичну інфраструктуру і складе їх перелік

08:02, 30 грудня 2022
Методикою не визначено секторального критерію, за яким має здійснюватися оцінка критичності об'єкта критичної інфраструктури, що належить до сектору правосуддя.
ДСА визначить суди, які будуть підпадати під критичну інфраструктуру і складе їх перелік
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 16 грудня Кабінет Міністрів прийняв постанову №1384, якою перелік секторів критичної інфраструктури доповнено сектором «Правосуддя». Секторальним органом визначена Державна судова адміністрація.

Також затверджено у новій редакції Порядок віднесення об’єктів до критичної інфраструктури. Зокрема, визначено, що секторальні органи у сфері захисту критичної інфраструктури, використовуючи перелік секторів критичної інфраструктури, ідентифікують об’єкти критичної інфраструктури своїх секторів (підсекторів) критичної інфраструктури.

Наступним кроком є подання уповноваженому органу з питань захисту критичної інфраструктури, тобто, Держспецзв'язку, переліків об’єктів критичної інфраструктури для формування зведеного переліку об’єктів.

Надалі за поданням Держспецзв'язку відповідний перелік затвердить Уряд.

Отже, ДСА має визначити конкретні об’єкти – суди, які будуть підпадати під критичну інфраструктуру і скласти їх перелік.

Відповідно до Порядку віднесення об’єктів до критичної інфраструктури ДСА разом із оператором критичної інфраструктури має здійснити категоризацію об’єкта критичної інфраструктури свого сектору за Методикою категоризації об’єктів критичної інфраструктури, затвердженою постановою Кабінету Міністрів від 9 жовтня 2020 р. №1109 «Деякі питання об’єктів критичної інфраструктури» і подати інформацію до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури.

Для цього необхідно провести оцінку критичності об'єкта критичної інфраструктури, використовуючи секторальні та міжсекторальні критерії визначення рівня негативного впливу, які наведені у додатках 1 і 2 до Методики, які, зокрема враховують:

  • рівень негативного впливу на надання основних послуг у разі знищення, пошкодження або порушення функціонування об'єкта критичної інфраструктури;
  • соціальну значущість об'єкта критичної інфраструктури;
  • суспільну значущість об'єкта критичної інфраструктури;
  • економічну значущість об'єкта критичної інфраструктури;
  • наявність взаємозв'язків між об'єктами критичної інфраструктури;
  • значущість об'єкта критичної інфраструктури для забезпечення національної безпеки та обороноздатності країни.

При цьому слід відмітити, що Методикою не визначено секторального критерію, за яким, у тому числі, має здійснюватися оцінка критичності об'єкта критичної інфраструктури, що належить до сектору правосуддя.

Нагадаємо, що категорії критичності об’єктів критичної інфраструктури установлюються відповідно до частини другої статті 10 Закону України  «Про критичну інфраструктуру».

А саме установлюються такі категорії критичності об’єктів критичної інфраструктури:

1) I категорія критичності - особливо важливі об’єкти, які мають загальнодержавне значення, значний вплив на інші об’єкти критичної інфраструктури та порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації державного значення;

2) II категорія критичності - життєво важливі об’єкти, порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації регіонального значення;

3) III категорія критичності - важливі об’єкти, порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації місцевого значення;

4) IV категорія критичності - необхідні об’єкти, порушення функціонування яких призведе до виникнення кризової ситуації локального значення.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді