В Україні з’явиться новий вид відпустки без збереження зарплатні: хто може розраховувати

10:56, 6 січня 2023
З 1 січня набув чинності закон, який передбачає, що працівники, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше року мають гарантоване право на безоплатну відпустку до 5 календарних днів.
В Україні з’явиться новий вид відпустки без збереження зарплатні: хто може розраховувати
Фото: drohobych-rada.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З 1 січня 2023 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони», яким, серед іншого, передбачається новий вид безоплатної відпустки для членів добровільних пожежних команд.

Вказаним законом, доповнено частину першу статті 25 закону «Про відпустки» новим пунктом 19 такого змісту: Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку працівникам, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше року, - тривалістю до 5 календарних днів щороку, а членам добровільних формувань цивільного захисту - тривалістю до 5 календарних днів у рік залучення їх до виконання завдань із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у складі добровільних формувань цивільного захисту.

Крім цього змінами до статті 10 цього ж закону визначено, що працівники, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше року мають право йти в оплачувану відпустку у будь-який зручний час.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає право роботодавця на час воєнного стану відправляти працівників у безстрокову безоплатну відпустку.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір