У Раді хочуть законодавчо закріпити можливість подання громадянами звернень через «Дію»

11:03, 20 січня 2023
Пропонується законодавче закріплення можливості подання громадянами звернень з використанням мережі інтернет, засобів зв’язку, інформаційно-комунікаційних систем, в тому числі через веб- портал та застосунок «Дія».
У Раді хочуть законодавчо закріпити можливість подання громадянами звернень через «Дію»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких представниця комітету з питань нацбезпеки та оборони Мар’яна Безугла зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8368 про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (щодо умов подання та розгляду звернень, в тому числі в електронній формі), яким передбачається законодавче закріплення подання звернень громадянами через «Дію».

Як зазначається у пояснювальній записці, наразі закон(«Про звернення громадян») «не містить положень, які б чітко та однозначно регламентували порядок розгляду пропозицій (зауважень), заяв (клопотань), скарг, які подаються в електронній формі. Варто зазначити, що такий механізм широко використовується в багатьох країнах Європи та світу і, безумовно, полегшує процес подання та отримання звернень, забезпечує можливість більш оперативного реагування на них та отримання відповіді в короткі терміни».

Як зазначають автори, метою проєкту закону є законодавче закріплення можливості подання громадянами звернень з використанням мережі інтернет, засобів зв’язку, інформаційно-комунікаційних систем, в тому числі через веб- портал та застосунок «Дія».

Для порівняння чинна редакція закону «Про звернення громадян» і так передбачає можливість надсилання звернення через інтернет. Тобто законодавець вже врегулював можливість громадян звертатися до органів влади з використанням інтернету.

Крім цього на виконання рішення Конституційного суду від 2018 року, яким було визнано неконституційною норму закону про звернення громадян щодо заборони особистої подачі скарг особами, які визнані недієздатними, пропонується передбачити, що скарга в інтересах неповнолітніх і недієздатних осіб може бути подана ними особисто або їх законними представникам.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Мін’юст підготував проект постанови для вирішення проблеми з блокуванням виконання судових рішень у Києві, яка виникла через нову постанову Кабміну.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду