Стало відомо, кого можуть делегувати від Верховної Ради відбирати нових суддів КСУ

15:19, 20 січня 2023
Комітет Верховної Ради схвалив кандидатури до Дорадчої групи, яка відбиратиме суддів Конституційного Суду України разом з міжнародними експертами.
Стало відомо, кого можуть делегувати від Верховної Ради відбирати нових суддів КСУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

20 січня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики заслухали 4-х кандидатів у члени Дорадчої групи експертів, які відбиратимуть суддів Конституційного Суду, за квотою Верховної Ради України. Це:

Шишкін Віктор Іванович – суддя Конституційного Суду України у відставці (суддя КСУ у 2006-2015 роках, у 1991–1993 роках – Генеральний прокурор України)

Сущенко Володимир Миколайович – український науковець, юрист

Онищенко Наталія Миколаївна – завідувач відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук

Грамацький Ернест Мірчевич – викладач та доцент кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

З цих 4 осіб Верховна Рада має обрати одного представника до Дорадчої групи.

Прикметно, що Ернест Грамацький був присутній 17 січня 2023 року на обговоренні законопроекту про скасування Господарського кодексу за участі автора законопроекту про скасування ГК, спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука.

Як зазначив голова Комітету Денис Маслов, «всі кандидати мають необхідний досвід та відповідають встановленим законом вимогам. Тому усіх передаємо на розгляд ВРУ».

Також 20 січня Комітет погодив й оголошення конкурсного відбору кандидатур на 3 вакантні посади суддів Конституційного Суду України. Найближчим часом оголошення з'явиться на сайті Верховної Ради.

Але є «але»

Нагадаємо, що новий відбір суддів КСУ відбудеться за новою процедурою.

Втім, як раніше писала «Судово-юридична газета», над добором нових суддів Конституційного Суду України нависла своєрідна загроза.

12 січня 2023 року у Європейській Комісії повідомили, що Україна має привести Закон про Конституційний Суд у відповідність з рекомендаціями Венеціанської комісії.

В Єврокомісії підкреслили, що «виключення кандидатів на підставі професійної компетентності та збільшення кількості члені Групи експерті до 7, підвищило б довіру суспільства до Конституційного Суду та забезпечило б неупередженість процесу відбору».

«Висловлюємо впевненість, що українська влада повністю усвідомлює відповідні позиції Венеціанської комісії та Європейської Комісії і добре підготовлена до прийняття рішення про повне дотримання їхніх рекомендацій», — наголосили в Єврокомісії.

Нагадаємо, що 20 грудня 2022 року Президент підписав закон 7662, яким буда змінена процедура добору суддів Конституційного Суду.

Згідно з перехідними положеннями до Закону, Дорадча групу експертів, яка власне і має відбирати суддів КСУ, складається з 6 осіб – представників від Президента, Ради суддів України, Верховної Ради, Венеціанської комісії та двох представників міжнародних та іноземних організацій, які надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи, верховенства права, захисту прав людини, запобігання і протидії корупції.

Зазначимо, що спочатку Венеціанська комісія погодилась з саме таким складом Дорадчої групи експертів.

Однак, вже напередодні підписання закону 7662 Президентом, Венеціанська комісія несподівано оприлюднила новий висновок, в якому, зокрема, зазначила, що у склад Дорадчої групи експертів слід додати ще одного члена по квоті «міжнародників».

Тобто, представники міжнародних організацій, разом із представником Венеціанської комісії, фактично повинні мати більшість у складі Дорадчої групи експертів, що означає їх  вирішальний вплив на прийняття рішень Дорадчою групою.

Таким чином, не можна виключати, що якщо українська влада не змінить редакцію Закону «Про Конституційний Суд» у частині визначення складу Дорадчої групи експертів, то міжнародні організації просто не будуть делегувати у її склад своїх представників, що зробить роботу Дорадчої групи неможливою.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва