У Мінцифрі відповіли, чи візьмуть на себе побудову електронного правосуддя та розвиток ЄСІТС, ексклюзив

10:11, 25 січня 2023
Раніше була озвучена інформація, що питання запровадження ЄСІТС можуть передати від ДСА до Мінцифри.
У Мінцифрі відповіли, чи візьмуть на себе побудову електронного правосуддя та розвиток ЄСІТС, ексклюзив
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», на засіданні круглого столу у ВРП було зазначено, що незабаром буде проведено аудит створення електронного суду, під час якого розставлять всі крапки над «і» щодо подальшої долі ЄСІТС (Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи). Очолить цю робочу групу голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов.

До процесу, як прокоментував «Судово-юридичній газеті» Денис Маслов, може долучитися особисто Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«У нас є порозуміння у цьому процесі. Ми вважаємо, що до нього має бути залучено Міністерство цифрової трансформації, як один з лідерів цього процесу, і безпосередньо міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У нас вже були перемовини, серія зустрічей між нашими міжнародними партнерами, які готові виділяти кошти на цей проект.

Спочатку це буде технічний аудит. Відповідальним за його проведення і координацію процесу з технічної частини, ми вважаємо, має бути Міністерство цифрової трансформації, я сподіваюсь, що міністр цифрової трансформації підтвердить вже публічно свій обов’язок і свою особисту долученість до цього процесу.

Проект технічного завдання нами вже розроблено, і він зараз знаходиться на погодженні у наших європейських та американських партнерів. Після того, як він фіксується Міністерством цифрової трансформації, ми можемо проводити технічний аудит з конкретними рекомендаціями щодо подальшої розбудови системи електронного судочинства. Відверто – які модулі у пріоритеті, які потрібно робити «з нуля» або ж всю систему треба робити «з нуля».

Тому перший етап проведення технічного аудиту ми будемо координувати на базі нашого Комітету разом з Міністерством цифрової трансформації та нашими партнерами, звичайно, ДСА, представниками Верховного Суду.

Після висновку технічного аудиту формулюються конкретні рекомендації, так звана roadmap, разом з фінансуванням цього проекту.

Сьогодні, я відчуваю, є довіра міжнародних партнерів і є розуміння, що Міністерство цифрової трансформації готове нам допомагати у розбудові цієї системи», - зазначив Денис Маслов.

У відповідь на запит «Судово-юридичної газети» стосовно долі ЄСІТС Мінцифра пояснила наступне.

«Міністерство цифрової трансформації України за результатами опрацювання запиту на інформацію Судово-юридичної газети від 28.12.2022 No 28-12/2022 щодо участі Мінцифри, зокрема, особистої участі Федорова Михайла Альбертовича у складанні завдання на проведення технічного аудиту та проведенні технічного аудиту стосовно запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС), ролі Мінцифри та особисто Міністра в процесі технічного аудиту ЄСІТС, щодо утворення відповідної робочої групи, а також строків проведення технічного аудиту ЄСІТС та можливих ухвалених рішень за його наслідками в межах компетенції повідомляє.

Інформуємо, що Віце-прем’єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у грудні 2022 року долучився до участі в робочій зустрічі, організованій головою Комітету Верховної Ради України з питань правової політики – Денисом Масловим, на якій обговорювалось питання проведення технічного аудиту ЄСІТС з міжнародними партнерами USAID та P-Justice, зокрема щодо вибору методики та вимог до технічного завдання аудиту ЄСІТС.

Під час обговорення на цій робочій зустрічі озвучувались орієнтовні терміни проведення технічного аудиту до 4 місяців.

Однак, остаточний термін буде встановлено у вимогах до технічного завдання, яке буде сформовано за результатами обговорень на спільних зустрічах з міжнародними партнерами та усіма зацікавленими учасниками, які брали участь в обговоренні таких вимог.

Після проведення технічного аудиту питання щодо подальшого розвитку електронного суду, зокрема, трансформація діючої системи чи обрання нової концепції побудови електронного суду, будуть вирішуватись спільно з Вищою радою правосуддя, Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики», - зазначено у відповіді першого заступника міністра Олексія Вискуба.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва