Кабмін дозволив роботодавцям не повертати компенсацію в разі дострокового звільнення працівників: є умова

14:36, 25 січня 2023
Передбачається, що в разі якщо роботодавець достроково звільнить працівника за якого виплачувалася компенсація та на його місце працевлаштує внутрішньо переміщену особа він не зобов’язаний повертати компенсацію.
Кабмін дозволив роботодавцям не повертати компенсацію в разі дострокового звільнення працівників: є умова
Зображення від freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів дозволив роботодавцям не повертати компенсацію за працевлаштованих осіб в разі дочасного звільнення за умови працевлаштування внутрішньо переміщеної особи. Відповідне рішення закріплене постановою Уряду №67 від 24 січня.

Вказаним документом доповнено порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб новим пунктом такого змісту: «У разі якщо на місце звільненого працівника  працевлаштовано зареєстрованого безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб, виплата компенсації продовжується до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості».

Для порівняння чинна редакція порядку передбачає повернення у такому випадку отриманої компенсації.

«У разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація витрат на оплату праці до закінчення строку збереження гарантій зайнятості або на навчання протягом дванадцяти місяців з дня працевлаштування, згідно з пунктом 1 статті 36 та пунктом 1 статті 40 Кодексу законів про працю України сума перерахованих коштів повертається роботодавцем у повному обсязі до бюджету Фонду або Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю залежно від джерела компенсації», - зазначається у порядку

Розмір компенсації роботодавцям не перевищуватиме двох розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом. Компенсація витрат роботодавця на оплату праці проводиться за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за шість календарних місяців (за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб, які належать до категорії громадян, зазначених у частині першій статті 14 Закону України «Про зайнятість населення», - за кожен непарний місяць роботи протягом двох років, але не більше ніж за 12 календарних місяців).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін збільшив розмір компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська