Раді рекомендують схвалити законопроєкт щодо скасування ліцензування посередників у працевлаштуванні за кордоном

07:18, 18 лютого 2023
Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендує депутатам ухвалити у другому читанні законопроєкт про скасування ліцензування посередників у працевлаштуванні за кордоном та заборону стягувати плату з громадян за послуги з працевлаштування.
Раді рекомендують схвалити законопроєкт щодо скасування ліцензування посередників у працевлаштуванні за кордоном
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендує депутатам схвалити у повторному другому читанні та в цілому законопроєкт №2365 про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон, яким пропонується скасувати ліцензування компаній-посередників у працевлаштуванні за кордоном.

Законопроект передбачає відміну ліцензування діяльності суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Замість ліцензування пропонується запровадити декларативний принцип діяльності, відповідно до якого,компанія – посередник включаються до переліку суб’єктів господарювання за поданою ними декларацією.

Обов’язок ведення реєстру компаній, які займаються посередництвом у працевлаштуванні закордоном покладається на Мінекономіки. Реєстр має бути відкритим бути відкритим для всіх. Контроль за діяльністю посередників покладено на Державну службу України з питань праці.

Також передбачається законодавча заборона оплати громадянами  послуг посередника. Отримувати винагороду за послуги такі юридичні особи зможуть лише у роботодавців,що замовляють посередницькі послуги.

У разі ухвалення ініціатива компанія-посередник буде зобов’язаний надати громадянину до його виїзду для працевлаштування за кордоном таку інформацію:

проект трудового договору (контракту), завірений іноземним роботодавцем;

інформацію у письмовій формі про права та гарантії, які йому надаються за трудовим договором (контрактом), передбачені законодавством України та законодавством держави місцезнаходження роботодавця;

контактні дані консульських установ України у державі перебування.

Одержання інформації та проекту трудового договору (контракту) підтверджується письмовим (електронним цифровим) підписом громадянина. Зазначені документи зберігаються у компанії-посередника, що надає послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, протягом п’яти років.

Крім цього компанія-посередник у працевлаштуванні за кордоном повинна буде вести облік громадян, які за його посередництва працевлаштовані за кордоном та подавати до Міністерства економіки звітність про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабінет міністрів схвалив новий порядок працевлаштування окремих категорій безробітних.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду