Верховний суд США розглядає справу, яка може змінити правила Інтернету щодо рекомендації контенту

14:35, 21 лютого 2023
Верховний Суд США розгляне резонансну справу про відповідальність YouTube за рекомендацію шкідливого контенту.
Верховний суд США розглядає справу, яка може змінити правила Інтернету щодо рекомендації контенту
Фото: washingtonpost.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховний суд США 21 лютого розгляне справу, яка стосується закону, який і республіканці, і демократи критикували за те, що він надто сильно захищає індустрію технологій.

Це рішення потенційно може вплинути на інформаційні платформи щодо притягнення їх до відповідальності за рекомендації шкідливого контенту на їхніх платформах, пише Politico.

Справа Gonzalez v. Google спрямована на притягнення YouTube від Google до відповідальності за смерть жінки, убитої під час терористичного нападу 2015 року. Її родина подала до суду на компанію за те, що вона рекомендує відео ІДІЛ, які використовуються для вербування потенційних терористів для атак по всьому світу.

У центрі справи суд вперше розгляне розділ Закону про пристойність у комунікаціях — закон, прийнятий у 1996 році, який надає інтернет-провайдерам і подібним компаніям правовий захист для розміщення більшості повідомлень від користувачів, а також для модерування та видалення змісту.

Розділ 230 закону називають «щитом, який ніхто не зміг зламати». Материнська компанія YouTube Google успішно виграла у справі за позовом родини Гонсалеса в судах нижчої інстанції, стверджуючи, що розділ 230 захищає компанію, коли вона показує відео в черзі «Наступне» на YouTube або коли воно розміщує одне посилання вище іншого в результатах пошуку.

Справа, яка розглядається в суді, стосується того, чи захищено розділом закону використання платформами соціальних медіа алгоритмів, щоб рекомендувати вміст користувачам. Рішення суду може змінити всю онлайн-екосистему, включаючи соціальні медіа,— усі вони використовують алгоритми для просування вмісту користувачам.

Платформи кажуть, що якщо захист від відповідальності не захищає використання ними цільових алгоритмів для рекомендації та просування контенту, деякі компанії будуть більш агресивно видаляти висловлювання користувачів або забороняти обговорення більш суперечливих тем через страх опинитися перед позовом.

Останніми роками, оскільки платформи соціальних мереж зазнали все більшої критики через шкоду, спричинену вмістом, який вони розміщують, закон став мішенню для політиків як лівих, так і правих, які бачать у ньому надання індустрії особливого захисту, якого не мають традиційні інформаційні джерела.

Однак прихильники закону стверджують, що він має вирішальне значення для вільного та відкритого Інтернету, де громадяни можуть обмінюватися ідеями.

На сьогоднішній день Конгрес майже не спромігся якось вирішити питання, окрім ухвалення виключення 2019 року із закону про торгівлю людьми в сексуальних цілях. Розбіжності пов’язані з тим, що демократи хочуть, щоб платформи видаляли контент, пов’язаний з екстремізмом і ненавистю, а республіканці хочуть, щоб залишилося більше контенту, особливо консервативного висловлювання.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва