Прокурор проігнорував доручення керівництва та не став вникати в службові проблеми

17:00, 6 березня 2023
Вмовляння керівництва не допомогли, але у підсумку прокурор залишився працювати в прокуратурі.
Прокурор проігнорував доручення керівництва та не став вникати в службові проблеми
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дисциплінарний орган прокуратури розглянув чергову дисциплінарну справу прокурора, який виконував професійні обов’язки на не досить високому рівні.

Як зазначено у дисциплінарній справі прокурора Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону Романа Д., протягом 2022 року до діяльності прокурора виникла ціла низка питань.

Зокрема, у травні 2022 року Роману Д. була доручена перевірка Рівненської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону щодо стану досудового розслідування та процесуального керівництва в окремих кримінальних провадженнях. Втім, належними чином відповідна перевірка прокурором проведена не була.

У підсумку, Роману Д. довелось знов їхати у відрядження, однак і на цей раз результати діяльності Романа Д. не задовольнили його керівництво, оскільки підготовлені ним матеріали не відповідали фактичним обставинам.

Також, у червні 2022 року Роману Д. керівництво доручило підготувати матеріали для їх використання на координаційній нараді керівників правоохоронних органів.

Втім, відповідні матеріали були підготовлені Романом Д.. на низькому рівні, і доручену прокурору роботу довелося виконувати іншим прокурорам.

Також, досить цікаво Роман Д. підійшов до вивчення законності рішень про закриття 7 кримінальних проваджень, процесуальне керівництво в яких здійснювали прокурори Рівненської та Івано-Франківської спеціалізованих прокуратур.

Роман Д. розпочав дослідження підстав закриття проваджень, однак потім майже на місяць пішов у відпустку. Після відпустки Роман Д. погодився  з рішеннями слідчих про закриття проваджень.

Однак, колега Романа Д., якому доручили перевірити вже дії Романа Д., все ж встановив, що одне з проваджень було закрите необґрунтовано і завдяки його пильності обвинувальний акт все ж було скеровано до суду.

В інших провадженнях Роман Д. не помічав порушень підслідності чи помилок при кваліфікації правопорушення. Відтак, у ситуацію доводилося втручатися керівництву прокуратури.

Також, мали місце випадки надання Романом Д. недостовірної інформації щодо стану досудового розслідування.

Окремо у провину прокурору було постановлено не надання відповідей на адвокатські запити і клопотання і навіть «спроба» дезінформувати Офіс Генерального прокурора.

Крім того, виявилося, що прокурор недбало ставився до досить багатьох доручень керівництва стосовно діяльності прокуратури.

Цікаво, що у 2021-2022 роках керівники Спеціалізованої прокуратури неодноразово звертали увагу Романа Д. на «несумлінне та безвідповідальне виконання» ним своїх службових обов’язків, його «системні й однотипні порушення, незнання норм матеріального і процесуального законодавства».

З Романом Д. були проведені бесіди щодо «підвищення його професійної майстерності шляхом індивідуального навчання».

У свою чергу, Роман Д. свою провину не визнав.

Він зазначив, що з його точки зору він робив все правильно, а висновки керівництва щодо його діяльності є необ’єктивними та недостовірними.

Дослідивши позиції сторін, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку про наявність дисциплінарного правопорушення в діях Романа Д.

У підсумку, прокурор був притягнутий до дисциплінарної відповідальності у виді заборони строком на один рік на переведення до органу прокуратури вищого рівня та на призначення на вищу посаду в органі прокуратури, в якому прокурор вже обіймає посаду.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду