Не сплатили податки з операцій у криптовалюті на 71 млн: у прокуратурі вважають, що учасників «злочинного угрупування» чекає суд

17:08, 6 березня 2023
На думку прокуратури, фінансові операції з криптовалютою мали відображатися у податковій звітності, з ідентифікацією клієнтів та сплатою податків до бюджету.
Не сплатили податки з операцій у криптовалюті на 71 млн: у прокуратурі вважають, що учасників «злочинного угрупування» чекає суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, в свій час в Україні набули популярності операції з криптовалютою. Втім, питання сплати податки з таких операцій наразі не врегульовано.

17 лютого 2022 року Верховна Рада прийняла Закон «Про віртуальні активи», але він поки не набув чинності. Закон набере чинності з дня набрання чинності законом України про внесення змін до Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами.

А відповідний законопроект 7150 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами» залишається на стадії обговорення.

Під час співбесід з кандидатами на посаду директора НАБУ Олександр Риковцев, який до 2016 року працював у податковій міліції, а з 2016 року працює старшим детективом - заступником керівника детективів НАБУ, і відповідно до декларації якого за 2022 рік за дружиною рахується 12,499 біткоїнів, висловив думку стосовно сплати податків з операції з крипто валютою.

«Якщо треба буде конвертувати їх у гроші, на мою думку, треба бути з цього сплатити податки, на мій погляд, 18%», - зауважив кандидат.

Інший кандидат на директора НАБУ, заступник голови Київської обласної військової адміністрації (КОВА) Віталій Власюк, який займався операціями з криптовалютою, зауважив, це питання, яке мають владнати відповідні державні органи.

Разом з тим, правоохоронні органи наполягають, що питання сплати податків з операцій з крипто валютою врегульоване.

Зокрема 6 березня Дарницька окружна прокуратура м. Києва скерувала до суду обвинувальний акт «відносно 6 учасників злочинної організації за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом» (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України).

«За даними слідства, зловмисники для реалізації схеми ухилення від сплати податків використовували ресурси з обміну електронних коштів, які дозволяють користувачам конвертувати готівкові та безготівкові кошти у криптовалюту та навпаки.

Фінансові операції здійснювалися в обхід вимог українського законодавства у сфері регулювання таких послуг, без відображення відповідних операцій у податковій звітності, ідентифікації клієнтів та сплати обов’язкових платежів до державного бюджету України.

За висновком економічно-судової експертизи за період 2017-2020 років такі дії учасників схеми призвели до фактичного ненадходження до бюджету понад 71 млн грн платежів», - зазначили у прокуратурі.

«Незаконно отримані прибутки зловмисники легалізовували шляхом придбання злитків дорогоцінних металів, квартир, нежитлових приміщень та земельних ділянок.

З метою відшкодування завданих державі збитків окружною прокуратурою до обвинувачених заявлено цивільний позов на суму понад 71 млн грн.

Раніше в межах цього провадження у фігурантів вилучили понад 830 кг банківського срібла у злитках та грошові кошти у сумі близько 50 млн грн у різній валюті – 830 тис євро, 470 тис доларів США та 460 тис грн.

На вилучені грошові кошти, а також придбане підозрюваними майно – 6 земельних ділянок 5 квартир та 2 нежитлових приміщення судом накладено арешт.

Загальна вартість арештованого майна становить понад 100 млн грн», - повідомили правоохоронці.

Джерело фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду