Бізнес на майнінгу біткоїнів: кандидат на директора НАБУ Віталій Власюк спробував пояснити Комісії, як заробив 15 млн

14:37, 21 лютого 2023
У Комісії з відбору директора НАБУ виникли питання, як зробив бізнес на майнінгу криптовалюти кандидат на посаду директора НАБУ, заступник голови Київської області Віталій Власюк.
Бізнес на майнінгу біткоїнів: кандидат на директора НАБУ Віталій Власюк спробував пояснити Комісії, як заробив 15 млн
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Співбесіди щодо доброчесності кандидатів на посаду директора НАБУ продовжуються. 20 лютого більше години тривала співбесіда з одним з лідерів перегонів, заступником голови Київської обласної військової адміністрації (КОВА) Віталієм Власюком.

Значну частину свого капіталу він заробив на майнінгу криптовалют. Це викликало чимало складних питань у Комісії. 

Віталій Власюк вирішив виступати англійською, щоб «міжнародні члени Комісії його досконало розуміли». В цілому, він заявив, що знає 5 мов.

Перше питання стосувалося двох квартир у Києві, земельних ділянок у Козині, автомобіля «Лексус» і «Тесла». «Поясніть, будь ласка, походження коштів на придбання цього майна», - сказав голова Комісії Микола Кучерявенко.

«У 2004 році, у віці 16 років, я був зареєстрований як приватний підприємець. Відтоді я заробив близько 15 млн грн», - відповів кандидат.

Також його попросили пояснити походження коштів на ручний годинник «Омега» і старовинну ікону. На це він відповів аналогічно.

Член Комісії Драго Кос задав питання про причини бажання претендувати на голову НАБУ: «Враховуючи посади, які Ви обіймали та неодноразово критикували НАБУ публічно, поясніть, навіщо Ви подаєтесь на посаду, адже зарплата директора НАБУ значно нижче, ніж Ви заробляєте зараз».

На це Власюк відповів, що ним керує почуття соціальної відповідальності і його зарплата зараз становить біля 1000 доларів США.

Також він зазначив, що його родина знаходиться за кордоном, але він на початку повномасштабного вторгнення залишався в Україні.

Драго Кос зазначив, що за даними податкової служби, офіційний дохід Власюка становить 4 млн. «Це дохід виключно за 2020 рік», - відповів Власюк.

«Минулого року я заробив лише 800 тисяч грн, бо я став заступником голови Київської області, але раніше дохід був непоганий», додав він.

Член Комісії Повілас Малакаускас запитав у кандидата стосовно його біткоїн-бізнесу: яке обладнання використовує Віталій Власюк для того, щоб майнити біткоїни, скільки він інвестував в обладнання, які витратити – скільки платить за електроенергію, який прибуток отримано і скільки податків сплачено з нього.

«Оці дві речі коштують 300 тисяч доларів», - зазначив Віталій Власюк, продемонструвавши постійні флеш-гаманці.

«У нас різне обладнання, бо ми у цьому процесі з 2017 року. Ми майнили не лише біткоїни, а й Bitkesh, Ether та інші криптовалюти. Ми намагалися скористатися з цього процесу.

У квітні 2017 року кожен інструмент коштував близько 1000 доларів. Потім ми продали їх за 4000 доларів кожен. А потім курс з 1000 доларів за біткоїн піднявся до 9000 доларів за біткоїн. Отже, ми з цим гралися і заробили», - підкреслив Власюк.

«Щодо електрики – ми створили центри даних, це кімната у підвалі, де десятки машин встановлені», додав він. Також кандидат розповів, скільки приблизно коштів йде на електроенергію.

«У квитанції за листопад 2020 року я заплатив за місяць 25 тисяч грн. Це дуже прибутково».

«Скільки податків Ви заплатили?» - уточнив Повілас Малакаускас.

«Я платив 5% від свого доходу. Отож, я майнив, як приклад, скажімо 1 біткоїн на місяць, і платив 5% від цієї суми», - відповів кандидат.

«А який дохід був?» - все ж намагався уточнити член Комісїі.

«95% був дохід», - відповів на це Власюк.

«А яка точна сума в абсолютних цифрах?» - не заспокоївся Повілас Малакаускас.

«Я декларував це. Можете перевірити цю суму у податкових органах. Лише як приклад, у 2020 році мій офіційний дохід становив трохи більше 4 млн грн. Скажімо, 3 млн грн дохід за рік був від майнінігу криптовалюти.

Точніше, прибуток», - зазначив Власюк.

«Чи правильно я розумію, що 4 млн грн це був Ваш прибуток? Чи дохід?» - попросив уточнити його Малакаускас.

«Так, я зареєстрований на 3-тій групі як підприємець, і я платив 5%» - була відповідь.

На наступне запитання про те, скільки кандидат витрачав на обладнання та його утримання, він відповів, що близько 20-25 тисяч грн на місяць.

Разом з тим, Віталій Власюк не зміг точно сказати, скільки біткоїнів можна отримати використовуючи таку кількість електроенергії.

Член Комісії Олексій Савчук запитав, чи рахуються витрати на амортизацію, оренду тощо.

Власюк сказав, що він не бухгалтер – він отримував біткоїни і частково обмінював їх на гривню та долари.

Микола Кучерявенко попросив все ж уточнити інформацію щодо зароблених біткоїнів. Кандидат розповів, що були різні гаманці на біржах, а також постійні («холодні гаманці»), але він не впевнений, що може дати повний список проведених операцій, оскільки у нього були мільйони цих операцій.

Також Віталій Власюк зауважив, що не має договору оренди, «частково деяке обладнання у нас були у гаражі, в інших місцях, бо це обладнання також може використовуватися, як система опалення».

«Немає документів на оренду, на обладнання… За такою логікою можна формально легалізувати отримання будь-яких доходів»,-  сказав Олексій Савчук.

Віталій Власюк зауважив, що в Україні немає правового регулювання стосовно майнінгу криптовалют і відсутнє відповідне роз’яснення від НАЗК.

«Дата-центр розташований у одному з приміщень нашої сім’ї. Я не впевнений, що коли ви купуєте комп’ютер, у вас завжди є документи на цей комп’ютер», - зазначив Власюк.

«Ви розумієте, що таким чином можна легалізувати будь-який дохід? Будь-яка особа так може показати, щоб легалізувати свої статки, набуті незаконним шляхом», - підкреслив Савчук.

«Моя відповідь буде проста – так. І це питання, яке мають владнати відповідні державні органи. Криптовалюти з’явилися досить неочікувано, і це цілком природно, що держава відстає у цій ситуації. Але потрібно ставитися до цього вкрай серйозно», - сказав Віталій Власюк.

Також, за його словами, його родина володіє мережею аптек.

«28 грудня 2020 року Вам було видано довіреність на користування квартирою по вулиці Інститутській Вашою матір’ю. За скільки була придбана ця квартира?» - запитав Микола Кучерявенко.

«Я точно не пам’ятаю, мабуть, біля 12-15 млн грн», зазначив кандидат.

Також виникло запитання стосовно претендування до ГР при НАЗК і дисциплінарних скарг на Власюка як на адвоката від НАЗК.

«Такі відносини з очільником НАЗК не створять Вам проблем у Вашій роботі?» запитали члени Комісії.

«Так. У нас була суперечка з головою НАЗК Олександром Новіковим. Його опитували у кримінальному провадженні. Він опинився вперше у ДБР. Згодом Верховний Суд виніс своє рішення. Воно негативне стосовно мого клієнта. Але я поважаю це рішення. Я побачив Новікова, потиснув йому руку, і з квітня у нас конструктивні відносини», - зазначив Власюк.

Щодо судового спору, де він представляв інтереси компанії «Алтаюр», Власюк зауважив, що у майбутньому він, мабуть, «вип’є пива» з Олександром Новіковим, щоб дізнатися першопричини цієї суперечки. Нагадаємо, спір полягав у використанні НАЗК обладнання «Алтаюр» для Реєстру декларацій і несплати НАЗК компанії за це відповідних сум.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 20 лютого 2023 року розпочалися співбесіди щодо доброчесності з кандидатами на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Комісія з відбору почала співбесіди з начальника Департаменту протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора Юрія Бєлоусова (детальніше про запитання, які до нього виникли – за посиланням).

Другим співбесіду проходив детектив Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ Михайло Буртовий. До нього виникли численні запитання стосовно його майна та майна родичів (деталі – за посиланням).

Третім співбесіду проходив начальник відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин Вінницької обласної прокуратури Олександр Вікул.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва