ВАКС знову не ухвалив рішення щодо клопотання про зміну запобіжного заходу ексголові правління НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву

21:23, 13 березня 2023
Вищий антикорупційний суд заслухав заперечення захисників на клопотання прокурора про зміну запобіжного заходу екс-очільнику «Нафтогазу», матеріали клопотання та пояснення захисників та відклав розгляд справи на 16.00 14 березня.
ВАКС знову не ухвалив рішення щодо клопотання про зміну запобіжного заходу ексголові правління НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву
Фото: ukranews.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд  продовжить розгляд клопотання про зміну запобіжного заходу на тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 365 мільйонів гривень голові правління НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву на  14 березня о 16.00.

На сьогоднішньому засіданні  суд заслухав заперечення захисників ексголови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва щодо клопотання прокурора про зміну запобіжного заходу та відповіді прокурора на заперечення, а також матеріали клопотання. Зокрема  захисники зазначили, що урядові обмеження у преміюванні керівників держкомпаній не поширюються на НАК «Нафтогаз України», оскільки НАК став приватною компанією.

Зі свого боку прокурор наголосила, що зазначена зміна набула чинності вже після того як, за версією слідства, Коболєв отримав незаконну премію

Інший захисник колишнього голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, говорячи про можливий утримання його під вартою, процитував подання Уповноваженого ВР з прав людини, у якому розкритиковано умови утримання у Київському СІЗО.

«Київське СІЗО стало місцем суцільного перманентного  катування, зосередження безкарних фізичних та психологічних тортур, нехтуванням прав людини…Київське СІЗО не забезпечене укриттям на випадок надзвичайних ситуацій», - зазначив захисник

Захист також додав, що в первісному поданні щодо преміювання не були зазначені суму премії, а її розмір було визначено рішенням наглядової ради. Прокурор же зауважила, що екс-очільник НАК особисто подав на розгляд наглядової ради документи стосовно премій.

Посилаючись на матеріали допиту одного з представників тогочасного правління НАК «Нафтогаз України» прокурор натякнула, що Коболєв ввів в оману правління компанії стосовно розміру премій

Відповідаючи на заявлений прокурором у клопотанні про зміну запобіжного заходу ризику втечі за кордон, сам Андрій Коболєв зауважив, що в разі цього його звільнять з компанії «Київстар».

Зі свого боку адвокати Коболєва наголосили, що він попри війну повернувся в Україну, що доводить наміри залишитися в державі, а також попросили зменшити розмір застави до фактично зібраної(трохи більше 107 мільйонів гривень).

У свою чергу прокурор зауважила, що майновий стан колишнього голови правління НАК «Нафтогаз України» дозволяє йому сплатити заставу.

«Обвинувачений заставу не вніс хоча на думку сторони обвинувачення мав можливість це зробити», - переконана прокурор.

Після заперечень прокурор зачитувала матеріали клопотання, захисники відповідали на закиди сторони обвинувачення. Наприкцінці засідання прокурор процитувала матеріал одного зі ЗМІ, в якому стверджується про фінансування Коболєвим партії «Демократична сокира». Також вона процитувала інформацію з сайту партії «Демсокира», де зазначалося що серед кандидатів до Ради громадського контролю НАБУ були члени ГО «Соросітос», що викликало сміх адвокатів Коболєва.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 19 січня 2023 року прокурором САП та детективами НАБУ повідомлено про підозру колишньому Голові правління НАК «Нафтогаз України», який, як вважає САП, зловживаючи своїм службовим становищем, забезпечив собі виплату премій на понад 229 млн грн. Йому інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

"У 2018 році голова правління, зловживаючи своїм службовим становищем, ініціював розгляд Наглядовою радою Компанії питання про погодження виплати премії за досягнення вагомих цілей, реалізацію важливих, стратегічних проектів працівникам НАК «Нафтогаз України», включаючи членів правління.

Пізніше посадовець підготував зміни та доповнення до Подання щодо виплати премії за екстраординарні досягнення, визначивши собі розмір премії у розмірі 10 млн доларів США. При цьому голова правління свідомо приховав від членів Комітету з призначень та винагород і Наглядової ради Компанії відомості про те, що для керівників підприємств, заснованих на державній власності, встановлено граничні розміри преміювання за підсумками роботи, а саме не більше 36 посадових окладів на рік. У результаті Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» погодила зміни, що забезпечило голові правління виплату премій. Слідством встановлено, що протягом 2018 року голові правління було незаконно нараховано та виплачено премій на суму, що перевищує максимально допустиму на 229 250 410 грн", - зазначили у САП.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва